Haina nu il face pe om, dar ii poate acorda un plus de prestanta cand vine vorba de cariera sa. Din pacate, multi dintre noi percep ca nesemnificativ aspectul vestimentar si uita ca prima impresie e cea care schiteaza imaginea unui om. Cand vine vorba de tinuta de la birou, gandeste-te ca ceea ce porti iti influenteaza in mod direct relatiile profesionale, relatii ce se reflecta in primul rand in rezultatele muncii tale.
In momentul in care ai decis sa te angajezi, este de preferat sa renunti la stilul casual-sport cu care esti obisnuit in timpul liber si sa optezi pentru o tinuta formala. Nu uita ca, odata ce ai decis sa lucrezi pentru o companie, tinutele pe care le abordezi zilnic vor exprima pe langa imaginea ta, si pe cea a firmei.
Unele companii impun un dress-code destul de strict angajatilor, ajungand la o concesie pentru casual doar in zilele de vineri(dar si aici casualul are anumite limite). Cel mai indicat ar fi ca, inca de la angajare, sa ceri informatii despre dress code-ul practicat de firma si sa iti organizezi tinuta in functie de el.
Trebuie sa ai in vedere ca, felul in care arati exprima si atitudinea pe care o ai atat in ceea ce priveste munca pe care o desfasori, cat si relatia cu cei din jur. De preferat e ca modul in care decizi sa iti asortezi hainele sa inspire profesionalism si seriozitate.
Stilul business a luat amploare in anii ’80, pe masura ce femeile au ajuns sa promoveze in functii cat mai importante in cadrul companiilor. La acea vreme, a devenit faimoasa expreisa
"dress –for- success" , ce presupunea un
costum deux-pieces format din sacou si pantaloni barbatesti( cu talie inalta, la dunga sau cu pense) sau o tinuta formata din
fusta dreapta pana la genunchi sau plisata, combinata cu un blazer simplu, in anchior sau pe gat. Indiferent ca erau sacouri, blazere sau camasi, toate aveau pernute si umeri inalti, tocmai din dorinta de a egala barbatul, atat din punct de vedere vestimentar, cat si profesional.
In prezent, e bine ca in alegerea hainelor pe care vrei sa le porti la locul de munca sa ai vedere ca
“te imbraci pentru job-ul pe care ti-l doresti”. In acest context, nu uita ca domeniul in care iti vei desfasura activitatea va avea un cuvant important de spus in
ceea ce priveste dress-code-ul adoptat.
Pentru companiile mari - din domeniul bancar, de consultanta sau it - dres code-ul este unul destul de strict si sobru, avand in vedere ca angajatii sunt permanent in relatie cu diferiti clienti si, totdata, pentru ca fiecare anagajat reprezinta brandul companiei.
Ce haine poti alege in acest caz?
Femei
Tinuta business standard pentru femei implica purtarea unui
sacou-atat in combinatie cu o fusta simpla, cat si cu o rochie de tip sarafan, sau un
taior asortat cu o perehe de pantaloni de stofa. Nu intotdeauna e obligatorie purtarea camasii, asa incat uneori poti alege un tricou decent(fara inscripitii, logo-uri , culori tipatoare) sau o bluza simpla, tricotata sau din bumbac.
La capitolul accesorii ar trebui sa te ghidezi dupa principiul
“less is more” asa ca alege cel mult un inel, pe langa verigheta, o bratara subtire, cercei mici si un lant sobru, toate de calitate si cat mai putin ostentative. O mare importanta trebuie sa acorzi si posetei: ai grija ca ea sa se asorteze restului tinutei, sa fie intr-o culoare neutra(maro, bej, gri sau negru) si de calitate. In niciun caz nu te poti prezenta cu genti de rafie, tip rucsac, in culori tipatoare, cu modele sau inscriptii.
Daca vine vorba de pantofi, tocurile trebuie sa aiba maxim 5-6 cm, nu se accepta cizmele(decat cele cu model foarte simplu, si nu foarte lungi pe picior-poti alege in schimb botine), pantofi sport, sandale, avand in vedere ca nu confera tinutei un aspect professional.
Ce mai poti alege:
-
pantaloni de costum : alege pantaloni de culoare inchisa, din stofa, bumbac sau doc, intr-un stil clasic: pantalon drept cu talie inalta. E de preferat sa eviti pantalonii stretch, foarte mulati, cu talie joasa sau care sa permit zona din jurul soldurilor sa iasa la vedere. Lasa aceste modele pentru weekend, atunci cand iesi in oras sau mergi la vreo petrecere.
-pulovere: daca te-ai saturat sa porti vesnic un sacou, poti sa ai vedere varianta pulover-camasa cu jabou sau pulover-maleta. Ambele se potrivesc foarte bine si nu diminueaza din stilul office al tinutei.
- fustele drepte sau cele stilou: fustele reprezinta piese vestimentare obligatorii in tinuta unei femei si e imposibil ca fiecare sa nu detina cel putin 2-3 in garderoba. Pentru birou, cele mai indicate ar fi fustele drepte midi, sau cele stilou, asortate cu un taior sau, de ce nu, cu o bluza de voal sau matase. Nu alege o fusta prea scurta, dar nici una foarte lunga!
- rochii simple: in acest caz recomand sarafane de stofa, pana la genunchi, in culori nude precum crem, gri deschis, bej, chiar bleu sau verde, asortate cu un sacou foarte simplu, de preferat in tonuri neutre: de alb sau negru, mai ales cand optam pentru o culoare mai vie pentru rochie.
Barbati :
Aici lucrurile nu sunt atat de complicate, dar asta nu inseamna ca modul in care decizi sa te imbraci la locul de munca ca barbat trebuie privit intr-o maniera simplista. E adevarat ca nu ai la dispozitie atat de multe alternative precum o femeie, si asta datorita faptului ca un costum e sfant in garderoba unui barbat si mereu imbatabil in comparatie cu alte tinute.
Pe de alta parte, un costum nu trebuie sa devina un lait motiv al tinutei tale de birou. Exista si alternative la aceasta piesa vestimentara.
Dar sa incepem totusi cu un element clasic:
costumul. Daca jobul te obliga sa mergi zilnic imbracat la costum, atunci trebuie sa ai minim unu pentru fiecare sezon. Culorile predominante pentru costumele barbatesti sunt negru si albastru marin, dar putem include uneori si maro sau gri inchis.
Avantajul costumului este faptul ca poate fi o piesa vestimentara versatila. Poti purta atat pantalonii de la costum in combinatie cu un pulover, cat si sacoul combinat cu o pereche de jeansi, dar foarte simpli.
De asemenea, une
ori poti renunta la sacou, mai ales vara.
Atentie: Nu se recomanda asortarea unui costum cu o
camasa cu maneca scurta, nici macar vara. Intr-o combinatie eleganta acestea nu isi au locul, dat fiind caracterul informal pe care il denota.
O atentie speciala trebuie acordata materialului din care este realizata camasa, avand in vedere predispozitia barbatilor la transpiratie: alege intotdeauna materialede calitate precum bumbacul sau matasea. In ceea ce priveste culorile, e de preferat sa mergi pe culori deschise,
precum alb sau bleu.
Daca vorbim despre
cravate, acestea pot sau nu sa fie optionale, depinde cat de confortabil te simti cu ea si de activitatile pe care le desfasori zilnic. Indicat ar fi sa optezi pentru una mai ales intalniri importante de afaceri, discutii si sedinte cu superiorii sau alte evenimente mai speciale din cadrul companiei. In rest, poti purta costumul si fara grija unei cravate. Vei arata la fel de “business”.
Tricourile nu sunt , in mod general, acceptate la serviciu in cazul barbatilor, singura exceptie care poate fi mentionata fiind tricourile polo(cu guler). Dar si aici cred ca poate exista o limitare din partea politicii companiei, fiind premise doar pentru zilele de vineri(“casual Friday”).
Sosetele: poarta mereu sosete negre sau de culoarea pantalonului si ai grija ca lungimea lor sa fie cea potrivita, astfel incat sa nu lase pielea la vedere atunci cand stai jos.
Pantofii si cureaua: Pantofii trebuie sa fie curati, bine intretinuti si lustruiti in fiecare zi. Alege curea si pantofi de piele, intotdeauna de aceeasi culoare.Pantofii pentru o tinuta business sunt mereu negri, dar, pot fi acceptati si cei maro, mai ales in combinatii business-casual.
Parul trebuie ingrijit si tuns pana la sau mai sus de gulerul camasii. Nu sunt admisi cerceii, bijuteriile, iar tatuajele si piercingurile nu trebuie sa fie la vedere.
Comentarii articol (12)