Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a analizat si aprobat in sedinta din 20 noiembrie propunerile de imbunatatire a unor reglementari in sistemul fondurilor de pensii administrate privat, propuneri ce vizeaza norma aferenta procesului de colectare a contributiilor participantilor si reglementarile privind aderarea, evidenta si repartizarea aleatorie a participantilor.
Prin adoptarea noilor modificari si completari se urmareste adaptarea legislatiei secundare din domeniul pensiilor private la conditiile actuale ale pietei precum si solutionarea anumitor probleme de natura operationala identificate in cadrul proceselor de colectare, aderare si evidenta a participantilor.
Noi prevederi privind colectarea contributiilor la fondurile de pensii administrate privat
Imbunatatirile legislative constau in modificarea si completarea Normei nr. 11/2008 privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat cu prevederi care permit:
• completarea structurii de informatii din Registrul participantilor in vederea unei evidente clare, actualizate a participantilor la fondurile de pensii administrate privat
• corelarea procesului de colectare cu procesul de aderare a participantilor
• introducerea procedurii de regularizare a viramentelor negative.
Prin completarea structurii de date a Registrului participantilor cu mai multe elemente de identificare se vizeaza actulizarea evidentei referitoare la participanti, astfel incat informarea anuala a participantilor sa poata fi efectuata in conditii optime. De asemenea completarea structurii referitoare la datele participantilor a fost prevazuta si in scopul facilitarii procesului viitor de plata a pensiei private.
Referitor la viramentele negative, aspect nereglementat pana in prezent printr-un act normativ, a fost introdusa o procedura speciala aplicabila de catre administratori in aceste cazuri. Conform normei, in cazul in care suma virata in contul participantului, rezultata ca urmare a regularizarilor, este negativa, valoarea acesteia nu poate depasi totalul contributiilor pozitive platite pentru respectivul participant. De asemenea, norma reglementeaza procedura cu privire la eliminarea unui participant din Registrul participantilor, ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de desfiintare a actului individual de aderare precum si procedura cu privire la recuperarea contributiei brute virate pentru participantul respectiv.
O noua norma privind aderarea si evidenta participantilor in sistemul Pilonului II:
Prin prevederile sale, noua norma creeaza cadrul de reglementare necesar solutionarii unor situatii noi aparute in raport cu procesul de aderare si de evidenta a participantilor la fondurile de pensii administrate privat:
- obtinerea de catre participant, a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de desfiintare totala a actului individual de aderare;
- cazul in care CNPAS nu comunica administratorului informatiile referitoare la adresa de domiciliu a participantilor repartizati aleatoriu;
- cazul in care un participant, cetatean strain, rezident in Romania, dobandeste cetatenia romana;
- cazuri speciale de modificare a codului numeric personal;
- cazul completarii necorespunzatoare a actului individual de aderare;
Noul act normativ permite o mai buna conlucrare intre institutiile implicate in procesul de aderare si evidenta a participantilor (administratori de fonduri de pensii administrate privat, CNPAS, angajatori) in vederea solutionarii diverselor probleme de natura operationala.
Norma trateaza in capitole distincte dobandirea si incetarea calitatii de participant la un fond de pensii administrat privat, dispozitii generale privind actul individual de aderare si procedura de modificare a acestuia, validarea si repartizarea aleatorie a persoanelor eligibile in cadrul procesului de aderare precum si actualizarea informatiilor cuprinse in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat.
Dintre principalele elemente de noutate introduse de noul act normativ amintim:
• schimbarea modalitatii de repartizare aleatorie prin eliminarea, pe o perioada de 2 ani, a acelor fonduri de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti; pentru celelalte fonduri repartizarea aleatorie se va efectua proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva in cadrul procesului de validare.
• includerea in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat a datelor referitoare la domiciliul tuturor participantilor aflati in evidenta CNPAS.
• obligatia angajatorilor sa puna la dispozitia CSSPP si a administratorilor de fonduri din sistemul Pilonului II, datele si documentele necesare pentru identificarea participantilor la fondurile de pensii administrate privat.
CSSPP precizeaza ca modificarile propuse cu privire la repartizarea aleatorie au in vedere considerente ce tin pe de o parte de incurajarea efortului depus de acei administratori care se implica activ in atragerea de noi participanti si in informarea acestora cu privire la sistemul de pensii private, iar pe de alta parte de evitare a riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri.
Noile reglementari
vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2010. Noua Norma privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat va abroga
Norma nr. 18/2007 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, republicata.
Comentarii articol (0)