139 din cele 166 de kg de produse de patiserie, gogoserie si covrigarie comercializate in pasajele de metrou nu se incadreaza in prevederile legale, Autoritatatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) aplicand 16 amenzi contraventionale, in valoare de 47.000 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, potrivit unui comunicat de presa al institutiei, publicat luni.
Potrivit comunicatului, comisarii Comisariatulului Regional pentru Protectia Consumatorului Bucuresti-Ilfov au constatat ca toti cei 17 operatori economici verificati nu respectau prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor.
Din cele 166 kg de produse alimentare verificate, circa 139 kg nu se incadrau in prevederile legale in vigoare.
Pentru abaterile constatate au fost retrase de la comercializare 32 kg de produse alimentare pentru care operatorii economici nu au putut prezenta documentele de provenienta sau care nu aveau marcata data durabilitatii minimale. Totodata, alte 71 kg de produse alimentare au fost oprite temporar de la comercializare, pana la intrarea in legalitate.
Astfel, ANPC a aplicat
16 amenzi contraventionale, in valoare de 47.000 lei si un avertisment pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
„Am decis sa indesim actiunile de verificare a spatiilor de tranzit, locuri aglomerate in care consumatorii grabiti cumpara produse fara sa aiba timp sa citeasca etichete sau sa ceara detalii despre acestea. Sfatuiesc consumatorii sa tina cont macar de elemente minime de evaluare: prezentarea clara, lizibila a produselor cu informatii privind data durabilitatii minimale, cantitate si pret. Sa fie atenti la curatenia si igiena spatiului de prezentare al produselor si daca au cele mai mici suspiciuni, sa renunte la achizitionarea produselor respective”, a declarat presedintele ANPC Constantin Cerbulescu.
Conform aceleiasi surse,
ANPC a constat urmatoarele abateri:
- Comercializarea de produse alimentare fabricate din materii prime nesigure (fara documente de provenienta sau fara inscrierea datei durabilitatii minimale);
- Mentionarea pe eticheta a altor ingrediente decat cele continute de produs („bagheta greceasca” avea inscris pe eticheta ingredientul „branza Feta” care în realitate era un preparat pe baza de grasimi vegetale si cazeina, iar „gogosile si clatitele cu ciocolata sau gem de fructe” aveau umplutura din crema cu aroma de cacao si alune sau din pasta de fructe);
- 42% din cantitatea de produse controlata avea abateri privind informarea consumatorilor:
• produse prezentate ca necontinand aditivi desi faina utilizata la fabricarea covrigilor era aditivata cu enzime amilolitice;
• diverse produse de patiserie pentru care nu era declara cantitatea/bucata si, dupa caz, continutul in componente cu efect alergen, respectiv gluten, oua, susan, lapte, utilizate ca materii prime in unitate;
• diverse produse zaharoase si produse de patiserie care se comercializau in vrac, fara asigurarea informatiilor cu privire la data durabilitatii minimale si, dupa caz, prezenta ingredientelor alergene;
• neinformarea consumatorilor privind cantitatea neta a produselor de patiserie comercializate.
- Nerespectarea conditiilor de expunere, prezentare si comercializare (fructe expuse deasupra vitrinei frigorifice care continea produse din carne, paine vrac expusa in navete neprotejate, asezate la intrarea in unitate, branza proaspata de vaci pastrata in recipienti de transport murdari, mere rase pastrate in vestiarul angajatilor, aluaturi crude pastrate in acelasi spatiu de frig alaturi de creme, nerespectarea graficelor de temperatura sau lipsa monitorizarii temperaturii de pastrare);
- Abateri privind afisarea preturilor (preturile produselor de patiserie erau prezentate pe un tabel afisat in spatele tejghelei, avand caracterele greu lizibile in procent de aproximativ 30%).
Comentarii articol (0)