Parlamentul European redeschide subiectul obligativitatii etichetelor "made in" pe produsele importate, in virtutea noilor puteri legislative conferite de Tratatul de la Lisabona, potrivit unui comuniat de presa, publicat joi de institutie.
De multi ani, Parlamentul European a sugerat statelor UE sa impuna obligativitatea etichetelor „made in“ pe produsele importate. In acest sens, si Comisia Europeana a facut o propunere, in 2005, insa unele state se opun, datorita poverii impuse in acest fel companiilor.
Tratatul de la Lisabona confera Parlamentului puteri legislative in acest domeniu, iar eurodeputatii doresc rediscutarea propunerii.
“Deoarece Europa nu a reusit sa ajunga la un acord in acest sens in cadrul Consiliului. In 2005, dupa un an de consultari si pregatiri, Comisia a venit cu o propunere de obligativitate a indicarii originii produselor. Parlamentul European a sprijinit acest regulament in mai multe rezolutii, dezbateri in plen si declaratii”, a explicat Cristiana Muscardini, vicepresedinta comisiei pentru comert international.
In opinia acesteia, exista unele state care nu sunt convinse de utilitatea acestor reguli.
“Dar lipsa acestui regulament produce o paguba serioasa atat consumatorilor europeni, care nu sunt siguri de originea si calitatea produselor pe care le cumpara, cat si industriei, care sufera din cauza dezechilibrului creat de competitia necinstita cu celelalte tari, care au adoptat deja reguli privind indicarea originii. Aceasta lacuna trebuie eliminata daca vrem ca piata sa fie cu adevarat libera”, adauga eurodeputatul.
Desi o parte dintre produsele comercializate in UE au aceasta eticheta, astazi, aceasta nu este obligatorie, si nu poate fi gasita pe toate categoriile de produse. In plus, nefiind obligatorie, nu este supusa controalelor. Exista multe falsuri, manipulari, produse contrafacute. Rezultatul este lipsa transparentei pentru consumator si subminarea industriei UE.
Pentru a relansa initiativa „made in“, pe 1 decembrie, Cristina Muscardini precizeaza ca, miercuri, PE a adoptat o rezolutie cu majoritate larga (529 pentru, 27 impotriva si 37 de abtineri).
Toate grupurile politice de la Parlament sunt de acord sa elimine aceasta lacuna adoptand regulamentul rapid.
“Cu cat asteptam mai mult, cu atat vor suferi mai mult consumatorii si producatorii. Vom sprijini propunerea Comisiei din 2005 si vom incepe procedura de codecizie cu ministrii UE. Parlamentul European va juca rolul de mediator in gasirea unei solutii satisfacatoare”, considera eurodeputata.
“Am dori sa adaugam cateva categorii de produse la propunerea Comisiei, optionale, de exemplu suruburile si niturile. In aceasta categorie, standardele de securitate sunt mai inalte in UE decat in restul lumii. De aceea sunt convinsa ca atunci cand se va construi un pod, constructorul va avea posibilitatea sa aleaga tipul de suruburi care ii convine, tinand seama de exemplu de faptul ca cele fabricate in Europa contin de doua ori mai mult nichel decat cele fabricate in India. Dar suntem pregatiti sa negociem in legatura cu includerea sau excluderea unor categorii, tinand seama insa de faptul ca cele mai importante, precum textilele, incaltamintea, bijuteriile si ceramica nu pot fi excluse”, incheie Cristina Muscardini.
Comentarii articol (0)