Reuniti in comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, eurodeputatii au sustinut, joi, propunerea conform careia statelor membre le este permis sa decida interzicerea sau restrictia cultivarii plantelor modificate genetic, se arata intr-un document de presa al legislativului european.
„Propunerea noastra ofera statelor membre o baza solida si legala pentru a actiona in acest mod”, explica autoarea raportului, Corinne Lepage (Franta) din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa.
Eurodeputatii cred ca aceasta propunere ofera protectie si siguranta din punct de vedere legal impotriva provocarilor referitoare la restrictiile de cultivare ale plantelor modificate genetic, venite prin Organizatia Mondiala a Comertului.
Ce schimbari va aduce aceasta propunere?
In primul rand, statele membre vor putea restrictiona sau interzice cultivarea acestor plante, pe motive care tin de siguranta agricola si a mediului inconjurator (de exemplu rezistenta la pesticide, raspandirea anumitor recolte si amenintarea biodiversitatii). Cu toate acestea, statele membre nu vor avea putere de decizie atunci cand vine vorba de probleme legate de sanatatea publica.
Noua lege nu va schimba procedura de acordare a autorizatiilor pentru cultivarea acestor plante (care presupune analiza facuta de Comisa Europeana pe baza evaluarii formulate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara cu privire la riscurile presupuse de aceste culturi), care se va desfasura in continuare la nivel european in concordanta cu deciziile luate de statele membre.
Parlamentul catre Consiliu si Comisie
„Acest vot este un semnal clar al Parlamentului catre Consiliu si Comisie: sistemul european de acordare a autorizatiilor trebuie sa fie in continuare valid, insa trebuie sa fie recunoscut faptul ca anumite efecte asupra agriculturii si asupra mediului inconjurator, precum si efectele socio-economice relationate cu acest tip de contaminare, pot fi invocate de statele membre pentru a justifica interzicerea sau restrictia cultivarii plantelor modificate genetic”, sustine autoare raportului, Corinne Lepage (Franta) din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa.
De asemenea, autoarea raportului mai atrage atentia si asupra importantei libertatii de decizie oferite statelor membre.
„Scopul raportului este acela de a acorda o mai mare importanta statelor membre. Planul proiectului este echilibrat si reflecta dorintele si preocuparile diferitelor parti implicate. Suntem totusi de parere ca ar trebui sa se efectueze si o evaluare din partea Comisiei”, adauga aceasta.
Raportul va fi votat in sedinta plenara a Parlamentului European din iunie. Tot atunci eurodeputatii vor hotari si in legatura cu modul de etichetare al produselor alimentare, calitatea alimentelor si noile tipuri de alimente.
In ceea ce priveste modul de etichetare al produselor alimentare, comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a dezbatut, marti, amendamentele din raport care fac referire la acest lucru. Inca exista disensiuni intre eurodeputati cu privire la acest subiect, nefiind acceptata o parere unanima cu privire la modul de etichetare a grasimilor si cu privire la indicatorii care precizeaza tara de origine.
Comisia va vota toate aceste puncte in saptamana urmatoare.
Noile reguli cu privire la calitatea produselor alimentare au fost prezentate de asemenea in cadrul comisiei pentru agricultura ºi dezvoltare rurala luni. Propunerea face referire la standardele de calitate pentru produsele agricole si la indicatorii geografici. Daca va fi aprobata, in statele membre va fi introdus sistemul obligatoriu de specificare a locului de provenienta agricola, ceea ce va usura promovarea alimentelor traditionale.
In legatura cu noile tipuri de alimente, dupa esecul procedurii de conciliere, o declaratie cu privire la acestea a fost facuta de negociatorii Parlamentului European pentru a fi discutata in sedinta plenara din mai. Parlamentul European si Consiliul nu au cazut de acord asupra alimentelor provenite de la animale clonate, Parlamentul European dorind sa interzica productia alimentara de la animale clonate si de la puii lor. Consiliu sustinuse doar interzicerea folosirii acestor animale, nu si a puilor lor.
Statistici:
- organismele modificate genetic acceptate in UE: bumbacul, porumbul, proteinele bacteriene, culturile de drojdie, rapita cu seminte oleaginoase, cartofii, soia, sfecla de zahar;
- tarile care interzic organismele modificate genetic, invocand clauza de salvgardare: Austria, Franta, Grecia, Ungaria, Germania si Luxemburg;
- alimentele provenind de la organismele modificate genetic incomodeaza 61% dintre europeni, 21% cred ca aceste alimente sunt sigure, 53% cred ca acestea pot fi daunatoare (Eurobarometer, 2010);
- organismele modificate genetic sunt cel mai frecvent utilizate in SUA. 93% din totalul culturilor de soia si 86% din totalul celor de porumb sunt modificate genetic (conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite).
Comentarii articol (1)