Ministerul Sanatatii va impune noi masuri pentru limitarea numarului de imbolnaviri cu virusul A/H1N1, urmand ca, de miercuri, campania de vaccinare sa fie extinsa la intreaga populatie, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
Potrivit MS, prioritate la vaccinare vor avea categoriile cu risc major si anume persoanele cu varsta de peste 16 ani, care sufera de boli cronice. Vaccinarea ar urma sa se desfasoare la cabinetele medicilor de familie, iar, in cazul bolnavilor cronici, se va putea efectua, in functie de posibilitati, si in unitatile sanitare specifice de tratament.
“In Romania, au fost inregistrate, pana la aceasta data, 4804 imbolnaviri cu virusul gripal A/H1N1, dintre care 25 decese - 12 femei si 13 barbati. Au fost inregistrate 2 decese la grupa de varsta 5-14 ani, 1 deces la 15-29 de ani, 14 decese la grupa de varsta 30-44 ani, 6 decese la grupa de varsta cuprinsa intre 45-59 de ani si 2 decese peste 60 ani. Mentionez ca cei mai multi dintre ei aveau afectiuni cronice sau prezentau factori de risc”, a declarat Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.
“Numarul de imbolnaviri va continua sa creasca si, in mod evident, este inevitabila aparitia de forme severe care, la persoanele cu boli cronice sau cu predispozitie la boli cardiovasculare, boli pulmonare sau de nutritie, pot duce la decese”, se apreciaza in comunicat.
“Inca odata, fac apel la responsabilitate civica. Fiecare dintre noi trebuie sa fie constient, acum mai mult ca niciodata, ca are obligatia de a se proteja pe el, dar si pe cei din jur. O persoana bolnava care se izoleaza la domiciliu se poate insanatosi dupa 7 zile, daca nu are alte afectiuni, chiar daca face o forma severa de boala. Dar, daca aceasta persoana bolnava continua sa mearga la serviciu, cu siguranta ii va infecta si pe cei din jur si e posibil ca unii dintre acestia sa faca forme severe de boala sau chiar letale”, adauga secretarul de stat.
De asemenea, in ultima sapatamana, campania de vaccinare a fusese extinsa si la persoanele active din companiile care lucreaza in contact direct cu publicul larg, pana la aceasta data fiind vaccinate aprox 30 000 de persoane din categoriile de risc.
”Atragem atentia personalului medical in ceeea ce priveste responsabilitatea care ii revine in limitarea raspandirii imbolnavirilor. Toti cei care lucreaza intr-o unitate sanitara sau intr-un cabinet medical au obligatia de a oferi pacientilor toate metodele profilacice care le sunt la indemana”, mai spune Streinu Cercel.
Comentarii articol (2)