„Actuala situatie in care se afla economia si mediul impune luarea de masuri - atat in mediul rural, cat si in mediul urban. In ultimul timp, am luat masuri ferme la nivel european pe mai multe planuri. Bilantul de sanatate al PAC si planul european de redresare economica au adus noi contributii financiare la efortul de solutionare a problemelor urgente, precum restructurarea sectorului lactatelor si combaterea schimbarilor climatice. Responsabilitatea bunei utilizari a acestor bani le revine statelor membre/regiunilor”, a declarat Mariann Fischer Boel, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Distribuirea fondurilor intre domeniile prioritare
In perioada octombrie-decembrie, au fost modificate 80 de programe de dezvoltare rurala, iar in prezent sunt disponibile fonduri suplimentare de aproximativ 4,6 miliarde EUR pentru investitii in agricultura, in protectia mediului si in introducerea benzii largi in zonele rurale. Majoritatea fondurilor vor fi concentrate in sectoarele biodiversitatii, gestionarii apei, combaterii schimbarilor climatice si restructurarii sectorului lactatelor.
De asemenea, dezvoltarea infrastructurii de banda larga ramane o prioritate; pana in momentul de fata 35 de programe de dezvoltare rurala contribuie la eforturile de a asigura acoperirea in banda larga a intregului teritoriu al UE prin intermediul planului european de redresare economica. Bugetul suplimentar aprobat pentru banda larga se ridica in prezent la 343,6 milioane EUR.
Unde vor investi statele membre fondurile suplimentare?
Adaptarea la schimbarile climatice si atenuarea efectelor acestora
Actuala intensificare a eforturilor in acest domeniu va determina statele membre sa isi consolideze investitiile intr-o diversitate de domenii, cum ar fi agricultura de precizie, reducerea utilizarii ingrasamintelor, ameliorarea conditiilor de depozitare a gunoiului de grajd, cresterea eficientei energetice prin utilizarea de materiale de constructii care reduc pierderile de caldura, practicile de gestionare a solului, impadurirea, protectia impotriva inundatiilor in zonele de coasta si in interior. Astfel, agricultura europeana isi va mentine rolul principal in efortul de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera.
Gestionarea apei
Gestionarea sustenabila a apei ramane un element esential pentru fermierii si agricultura din Europa. Investitiile realizate in acest domeniu vor viza, printre altele, tehnologiile de economisire a apei, depozitarea apei, tehnicile de productie pentru economisirea apei, instalatiile de tratare a apelor reziduale pe exploatatiile agricole, precum si in activitatile de prelucrare si comercializare, crearea de diguri naturale si refacerea zonelor umede.
Energia din surse regenerabile
O mai buna utilizare a surselor naturale regenerabile de energie reprezinta un principiu calauzitor in realizarea obiectivelor europene de sustenabilitate. Fermierii europeni vor continua sa contribuie la realizarea acestui obiectiv prin investitii in productia de biogaz pe baza de deseuri organice, prin prelucrarea biomasei agricole si forestiere pentru a obtine energie din surse regenerabile si prin cultivarea culturilor energetice perene. Vor fi consolidate infrastructura pentru energia regenerabila obtinuta din biomasa, din energie solara si eoliana, precum si sursele de energie geotermala.
Restructurarea sectorului lactatelor
Pentru a face fata recentei crize din sectorul lactatelor a fost nevoie ca statele membre si Comunitatea sa ia masuri suplimentare. Statele membre vor investi, printre altele, in imbunatatirea prelucrarii si comercializarii produselor lactate, in diverse tipuri de ajutoare pentru investitii legate de productia de lactate (inclusiv sprijin pentru respectarea noilor standarde comunitare) si in inovare.
Comentarii articol (0)