Ieri la pranz, cursul euro anuntat de BNR a ajuns la 37.998 lei, cu aproape 600 de lei mai mult decat cu o zi in urma. Si asta dupa ce, de la inceputul saptamanii, euro a pierdut in fata leului aproape 1.000 de unitati. Faptul ca euro ar da semne sa se aprecieze n-a ramas fara ecou in randul romanilor si firmelor care detin valuta. Cei care aveau nevoie de valuta s-au grabit sa cumpere, anticipand o crestere a cursului. In acelasi timp, revigorarea euro i-a ademenit pe multi dintre clientii bancilor sa isi vanda valuta, convinsi ca o fac la un curs bun. Astfel, imediat dupa ce Banca Centrala a facut publice cotatiile valutare, dealerii bancilor au fost invadati de ordine de cumparare si de vanzare la cursuri ce ajungeau sa difere intre ele chiar si cu mai mult de 1.000 de lei. "Spre sfarsitul zilei, cursul euro a ajuns la 38.600 de lei, cu 1.300 lei mai mult decat cel de la inceputul zilei", spune dealerul unei banci.
Diferenta este explicata de aparitia unor ordine de cumparare mari de valuta din partea bancilor si a clientilor acestora, de ordinul milioanelor de euro, sustin dealerii. "Pe piata valutara, s-a ajuns ca nimic sa nu fie cert. Fiecare vinde cat vrea, BNR nu mai este un actor activ pe piata, ceea ce inseamna mult mai putina predictibilitate. Cursul poate varia si cu 1.000 de lei de la o zi la alta. Cu toate acestea, nu cred ca pana in aprilie ne vom confrunta cu deprecieri masive. Intr-un caz pesimist, euro ar putea ajunge la 35.500-35.550 lei in aprilie", sustin surse de pe piata bancara. Parerile dealerilor bancari sunt confirmate si de analistii economici, care arata ca, desi exista o tendinta de apreciere a leului, ne putem astepta oricand la surprize din partea cursului valutar, de genul variatiilor de circa 1.000 de lei de la o zi la alta.
"Orice e posibil din momentul in care BNR a decis sa ne lase sa "ghicim" evolutia cursului", spune analistul Matei Paun. De aceeasi parere este si Radu Craciun, analist ABN Amro, care sustine insa ca exista si posibilitatea ca in urmatoarele luni sa asistam la scaderi ale cursului euro de ordinul miilor de lei. "Principalul soc a trecut. E putin probabil ca vom asista in urmatoarele luni la o corectie similara cu cea de la sfarsitul lui 2004", sustine Radu Craciun. In conditiile unor fluctuatii mari ale cursului valutar, atat persoanele fizice, cat si companiile vor incerca sa-si limiteze riscurile, "fugind" de valuta si orientandu-se catre moneda nationala. "Populatia nu mai economiseste in valuta, si chiar o parte din depozitele in valuta s-au schimbat in lei, ipoteza care a fost confirmata si de datele BNR.
Comentarii articol (0)