Evoluþia dobânzilor la credite nu va înregistra schimbãri notabile în viitorul apropiat, susþin la unison analiºtii. Cu toate acestea, unii sunt de pãrere cã împrumuturile s-ar putea ieftini uºor în perioada urmãtoare datoritã competiþiei acerbe din piaþã. "Politica BNR se menþine restrictivã, însã pe de altã parte toþi jucãtorii au interesul sã-ºi dezvolte activitatea. Competiþia a fost cea care a fãcut ca în aceste condiþii sã nu creascã dobânda, ci din contrã sã scadã uºor, în ultimile luni. Aceastã situaþie va continua ºi putem asista la o uºoarã scãdere a dobânzii la credite, mai ales cã piaþa începe sã fie influenþatã ºi de situaþia internaþionalã", spune Aurelian Dochia, analist în cadrul BRD.
Pentru alþii, armele Bãncii Centrale par destul de puternice ºi apreciazã cã dobânzile nu se vor duce în jos în perioada urmãtoare. "BNR ºi-a propus sã încerce sã blocheze o scãdere a dobânzilor, în lupta cu consumul ºi inflaþia. Fie cã este vorba de dobânda de referinþã, fie de rezervele minime obligatorii, consider cã aceste mãsuri vor avea efect ºi nu vom asista la o micºorare a dobânzilor", ne-a declarat Radu Crãciun, analist-ºef la ABN Amro Bank Romania. În ceea ce priveºte însã depozitele, specialiºtii se aºteaptã la uºoare creºteri ale ratelor dobânzii.
"Dupã cum s-a vãzut în ultima vreme, bancherii nu mai þin atât de mult la marja dintre dobânzile la credite ºi cele la depozite. Aceasta a scãzut permanent ºi de aceea mã aºtept ca în scurt timp sã urce puþin dobânda în cazul celor din urmã", ne-a declarat un bancher. Pentru unii specialiºti, evoluþia pieþei autohtone este strâns legatã de situaþia din pieþele internaþionale, care anunþã, de asemenea, uºoare majorãri ale ratei dobânzii la depozite. "Dobânda pentru economiile în valutã va fi influenþatã de piaþa internaþionalã, unde jocul euro/dolar continuã. În afarã, s-au înregistrat creºteri ale dobânzilor, astfel încât eu cred cã vom asista la uºoare creºteri, atât pe leu, cât ºi pe valutã", spune Dochia.
Pe termen scurt, leul va continua sã scadã
Referitor la cursul valutar, analiºtii apreciazã cã, în ultima sãptãmânã, piaþa a fost destul de volatilã. "Ca de obicei, principalii "vinovaþi" au fost investitorii strãini, care au emis atât ordine de cumpãrare, cât ºi de vânzare. Când nu s-au implicat în piaþã, s-a vãzut imediat ºi leul s-a apreciat", spune Crãciun. În ce priveºte sumele intrate în þarã de la românii care muncesc în strãinãtate, aceºtia nu au avut un impact semnificativ, atât timp cât mãrimea ordinelor venite din exterior a fost superioarã. "Rãmâne de vãzut însã ce se întâmplã sãptãmâna viitoare, când sunt aºteptate intrãri masive de la cei plecaþi. Anul trecut, leul a cãzut destul de mult când au intrat aceºti bani, ºi este posibil sã asistãm la acelaºi scenariu, pe termen scurt însã", ne-a declarat un dealer din piaþa valutarã.
Comentarii articol (0)