Cotaþiile leului au rãmas constante la începutul acestei sãptãmâni, tendinþa fiind de uºoarã apreciere, spun dealerii din piaþã. Practic, palida devalorizare faþã de sfârºitul sãptãmânii precedente este o consecinþã a evoluþiei situaþiei din Polonia ºi în special a zlotului polonez, care, pe fondul tensiunilor politice, a pierdut din teren în faþa monedei europene. Intervalul de tranzacþionare a avut oscilaþii de micã amploare, nivelul minim plasându-se la 3,5810 - 3,5860 lei/euro.
În prima parte a zilei, volumul transferurilor a fost redus, în absenþa investitorilor strãini de pe piaþã, a declarat unul dintre dealerii bãncilor comerciale. La rândul ei, moneda americanã s-a depreciat cu 0,07 bani, referinþa plasându-se la 2,8 lei/dolar. BNR a atras ieri de pe piaþã peste 1,1 miliarde euro, sumã consideratã ca ridicatã faþã de o medie zilnicã estimatã de guvernatorul Mugur Isãrescu la circa ºase milioane euro. "Piaþa se aºtepta la aceastã sumã pentru cã a fost scadenþa unor depozite mai vechi, care a dus la apariþia unui surplus de lichiditãþi. E posibil ca sãptãmâna viitoare sã fie atrase sume mai mici", a declarat pentru NewsIn dealerul-ºef al ABN Amro, Liviu Olaru. În deschiderea ºedinþei de tranzacþionare de pe piaþa valutarã, de luni, bãncile cumpãrau un euro cu 3,5920 lei ºi îl vindeau cu 3,5970 lei.
"Cursul a fost destul de mare în deschidere, mai mult de frica intervenþiei strãinilor care cumpãrã valutã pe pieþele emergente, dar, ulterior, leul s-a apreciat pânã la 3,5820-3,5870 lei/euro", a mai spus Olaru. El estimeazã pentru zilele urmãtoare o apreciere moderatã a leului. "Pieþele emergente sunt vãzute, în continuare, negativ de cãtre investitorii pe termen lung, ceea ce lasã loc mai mult investitorilor speculativi, care fac sã fluctueze cursul, cum a fost ºi cazul leului când a atins 3,68 lei/euro. În momentul în care se va îmbunãtãþi sentimentul despre pieþele emergente, va începe sã se aprecieze ºi leul", a conchis Liviu Olaru.
BNR a anunþat, luni, un curs de referinþã de 2,8044 lei/dolari, cu doar ºapte lei vechi mai mic decât cel anunþat vineri, reflectând calmul de pe piaþa de tranzacþionare din aceste zile, atât pe piaþa noastrã, cât ºi pe pieþele internaþionale. Pe piaþa monetarã, ratele dobânzilor, atât la depozitele atrase (BUBID), cât ºi la cele plasate (BUBOR) pe piaþa interbancarã s-au menþinut constante, cu excepþia depozitelor cu termen de scadenþã foarte scurt, de o zi sau o sãptãmânã, unde au scãzut uºor.
Comentarii articol (0)