Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2009 privind aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 22/8/2009 pentru modificarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si a firmelor de investitii a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 917, din 28 decembrie 2009.
Avand in vedere dispozitiile art. 122, 178, 198, 278 si 282 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare,
Art. 1. — Se aproba Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 22/8/2009 pentru modificarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si a firmelor de investitii, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — Prezentul ordin si regulamentul mentionat la art. 1 vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 3. — Banca Nationala a Romaniei si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor urmari ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Presedintele Consiliului de administratie
al Bancii Nationale a Romaniei,
Mugur Constantin Isarescu
Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare,
Gabriela Anghelache
ANEXA
Regulamentul Nr. 22/8/2009 pentru modificarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si a firmelor de investitii
Articol unic. — Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si a firmelor de investitii, aprobat prin Ordinul Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 14/111/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.034 si 1.034 bis din 27 decembrie 2006, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, litera b) va avea urmatorul cuprins:
„b) o institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei, care are ca societate-mama o societate financiara holding-mama la nivelul Romaniei sau la nivelul altui stat membru ori o societate financiara holding-mama la nivelul Uniunii Europene, fara ca, in ultimele doua cazuri, societateamama sa mai aiba ca filiale alte institutii de credit in state membre;”.
2. La articolul 4, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. — (1) Fac obiectul supravegherii pe baza subconsolidata de catre Banca Nationala a Romaniei institutiile de credit, filiale in Romania, daca ele insele sau societatilemama ale acestora, in cazul in care acestea sunt societati financiare holding, au intr-un stat tert o filiala institutie de credit, institutie financiara sau societate de administrare a investitiilor ori detin o participatie in astfel de entitati si supravegherea pe baza consolidata este exercitata de Banca Nationala a Romaniei, potrivit dispozitiilor art. 176 alin. (1) lit. c), d) sau e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.”
3. La articolul 5, litera c) va avea urmatorul cuprins:
„c) procesul intern de adecvare a capitalului la riscuri, prevazut la art. 148 si 149 din Ordonanta de urgenta aGuvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;”.
4. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 13. — Fiecare institutie de credit, persoana juridica romana, societate-mama la nivelul Romaniei sau la nivelul Uniunii Europene, respectiv fiecare institutie de credit, persoana juridica romana, controlata de o societate financiara holdingmama la nivelul Romaniei sau la nivelul Uniunii Europene, in situatiile in care supravegherea pe baza consolidata este exercitata de Banca Nationala a Romaniei, trebuie sa indeplineasca, la nivel individual, obligatiile prevazute la art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pe cele mentionate la art. 5 din regulament referitoare la cerintele minime de capital si la expunerile mari.”
5. La articolul 21, alineatele (1) si (3) vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 21. — (1) In cazul participatiilor sau al legaturilor de capital, altele decat cele prevazute la art. 19 si 20, in institutii de credit, institutii financiare si societati de administrare a investitiilor sau societati prestatoare de servicii auxiliare, pentru includerea acestora in situatia consolidata a societatii-mama se va folosi metoda punerii in echivalenta. Totusi, aplicarea acestei metode nu va reprezenta o includere a respectivelor entitati in supravegherea pe baza consolidata.
...................................................................
(3) In cazul participatiilor sau al altor legaturi de capital in entitati, altele decat institutii de credit, institutii financiare si societati de administrare a investitiilor sau societati prestatoare de servicii auxiliare, se va folosi metoda punerii in echivalenta. Totusi, aplicarea acestei metode nu va reprezenta o includere a respectivelor entitati in supravegherea pe baza consolidata.”
6. La articolul 26 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) autoritatea responsabila cu supravegherea pe baza individuala a entitatii;”.
7. Articolul 27 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 27. — Institutiile de credit care fac obiectul supravegherii pe baza consolidata de catre Banca Nationala a Romaniei vor transmite trimestrial Bancii Nationale a Romaniei orice modificare a informatiilor furnizate potrivit art. 25 si 26, in termen de cel mult 10 zile de la implinirea perioadei de referinta”.
Comentarii articol (0)