Misiunea partii romane se anunta destul de dificila, cel putin daca tinem cont de efectele bugetare ale reformei fiscale promovate de noul Guvern. Nu trebuie uitat nici faptul ca echipele de varf ale conducerii ministerelor - respectiv secretarii de stat - nu au fost definitivate, deci "greul" negocierilor va cadea pe umerii ministrilor din domeniul economic.
Punct nevralgic: nivelul arieratelor
Acestor perspective li se adauga si "derapajele" fostei puteri fata de intelegerea cu FMI - semnalate deja de oficialii Fondului. Intre acestea - majorarea salariilor inainte de alegeri, cu impact direct asupra tintei de inflatie stabilite pentru 2005.
Unul dintre punctele extrem de sensibile ale negocierilor se anunta a fi, ca de altfel si in anii trecuti, cel privind nivelul arieratelor din economie. Oficialii FMI s-au referit explicit la societatea RAFO, caz in care masurile adoptate de fostul Guvern au incalcat Acordul stand-by cu FMI.
Fostul Executiv s-a angajat la un program strict de reducere a arieratelor, detaliat pe trimestre. Acest calendar s-a dovedit a fi insa prea ambitios, motiv pentru care s-a solicitat o perioada de derogare. Potrivit Acordului cu FMI, pana la finele anului trecut, stocul arieratelor celor 452 de intreprinderi private trebuia sa fie de circa 52.000 miliarde de lei.
Alte "mosteniri" ramase de la fostul Executiv, ce vor fi puse pe tapet, sunt neimplementarea unui plan de combatere a traficului ilicit cu produse petroliere si cu tigarete, precum si neaplicarea unui plan de lupta impotriva coruptiei din administratie. La acestea se adauga si politicile bugetare nerealiste care au condus la cresterea nivelului arieratelor.
Cota unica, accize si TVA
Acestor probleme devenite perene in discutiile cu FMI li se adauga cele legate de minusul de circa 1% din PIB generat de introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Pentru a completa "gaura" din bugetul de stat determinata de cota unica, reprezentantii Fondului au solicitat deja cresterea cu un punct procentual a nivelului TVA si devansarea momentului majorarii accizelor, prevazut initial pentru 1 iulie 2005. O decizie in acest sens va fi insa adoptata in functie de nivelul exact al incasarilor bugetare in primele luni ale anului.
Comentarii articol (0)