avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea reducere 25% la brutul bugetarilor
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

reducere 25% la brutul bugetarilor

buna seara
ce parere aveti de masura pe care vrea Guvernul sa o puna in aplicare?
credeti ca va rezolva problemele tarii?
credeti ca, spre exemplu, suma de 500 de lei cat ar putea reprezenta reducerea de salariu inmultita cu numarul de luni pana in decembrie (total 3500 lei, adica nici 1000 de euro) ar putea scoate tara din criza?

Cel mai recent răspuns: ContSters70098 , utilizator 21:34, 12 Mai 2010
Nu va scoate tara din criza dar a dat bine masura la FMI, din pacate pentru noi romanii va trebui sa suportam in curand si majorarea TVA.
cu ce am gresit noi romanii ca s-a previzionat gresit bugetul pentru 2010?

Masurile pe care intentioneaza sa le puna in aplicare Guvernul Romaniei nu vor face decat sa adanceasca si mai mult groapa in care suntem acum. Cum poti supravietui cu un salariu ce se va reduce substantial, cu o pensie de 300 lei si sa cresti un copil cu 600 de lei, cand cu siguranta urmeaza si alte masuri catastrofale: marirea TVA-ului, a cotei unice de impozitare?
Deja s-a anuntat si marirea CAS-ului .... :sorry: Cred ca ne indreptam spre voluntariat.
Si pe langa inghetarea salariilor au mai fost s cele 2 luni cu reducerea de 15,5 %.
Ne-au tot dat exemplu ca in Slovacia s-au redus salariile. Ei bine, ieri am citit ca actul normativ de reducere a salariilor din Slovacia a fost declarat ilegal.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
sa nu mai vorbim de multdiscutata si multaprobata si multcontroversata lege 330 a salarizarii unice!
apoi OUG 1 /2010 care prevede ca salariile la bugetari raman la nivelul lui decembrie 2009
acum dintr-o data, desi FMI a propus mai multe variante, guvernul vrea sa adopte o alta OUG care sa abroge OUG 1/2010 si asa mai departe.....
unde o sa ajungem?
cand o sa ne mai linistim cu atatea OUG-uri?



Tocmai am dat acum peste un articol in care spune cum s-au diminuat cheltuielile in Ungaria. Se spune in articol ca salariile au fost inghetate pentru anul 2010, iar economisirea lor a fost astfel de .... 256 milioane euro.
Daca ne gandim bine si la noi s-a petrecut acelasi lucru, au fost inghetate salariile (la nivelul lui decembrie 2009).
De ce nu se spune cata economie s-a facut cu inghetarea salariilor la noi?





7 Mai 2010 | 2403 vizualizari | 2 comentarii | 3 voturi | autor: Ioana Erdei, Pro TV marime text:
La altii se poate! Ce a facut Ungaria dupa ce a marit TVA-ul ca sa duca economia pe plus
UPDATE: Masurile dure de austeritate pe care Guvernul de la Bucuresti este nevoit sa le ia acum, respectiv majorarea de taxe, vor fi resimtite in principal de catre populatie si mediul de afaceri, a declarat pentru incont.ro Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate. O majorare de taxe ar sufoca de tot firmele si consumul si asa lovite puternic de criza. Tari precum Ungaria sau Cehia au recurs deja la astfel de metode, insa au si acordat unele facilitati mediului de afaceri.
Embed:
Practic, in ultimul ceas, Guvernul are de ales: ori da afara 100.000 de bugetari ori majoreaza TVA si cota unica!
In Ungaria, de exemplu, premierul Gordon Bajnai nu a facut concesii cand a venit vorba de cheltuielile bugetare. Astfel, Guvernul de la Budapesta a inghetat salariile bugetarilor, la nivelul anului 2010 aceasta masura conducand la economisirea a 70 mld. forinti (256 mil. euro).

Mai mult, Ungaria a crescut TVA de la 20 la 25%, insa a micsorat impozitul pe venit pana la 17%. De asemenea, Guvernul de la Budapesta a redus contributiile sociale platite de angajatori pentru a incuraja companiile sa nu faca disponibilizari si sa creeze noi locuri de munca.

De asemenea, Ungaria a eliminat cea de-a 13-a pensie, a inghetat ajutoarele sociale pentru urmatorii doi ani si a crecut varsta de pensionare la 65 de ani.

Premierul ungar mai intentioneaza ca in acest an sa reduca nivelul impozitului pe venit la persoane fizice, dar si la corporatii si sa introduca un nou impozit asupra averii personale.

Reteta pare similara cu cea a Romaniei asumata in acordul cu FMI, insa care nu a fost aplicata. Sa nu uitam ca si Ungaria a semnat un acord cu Fondul mai devreme decat Romania.

Unde au dus politicile ungurilor?

Ungaria a renuntat la restul transelor din imprumutul de la FMI, iar economia s-a stabilizat. De asemenea, cheltuielile statului pot fi controlate si exista bani pentru investitii. De asemenea, Ungaria va avea o crestere economica pozitiva in acest an.

Si Bulgaria anuntat ca analizeaza masura majorarii TVA-ului care, in prezent, este de 20%, cu circa cinci puncte procentuale.

Insa bulgarii au o cota unica de 10%, iar aceasta masura ii mentine in top pe lista tarilor de interes pentru investitori, explica Gabriel Biris.

Guvernul de la Sofia a mai anuntat ca va introduce o taxa "pe lux" care va fi aplicata detinatorilor de masini cu peste 150 de cai putere, pentru proprietarii de iahturi sau case, respectiv, apartamente de peste 250 de metri patrati.

O alta masura anticriza va fi introducerea unei grile de salarizare in cazul functionarilor publici.

Bulgaria ar putea adauga si "o taxa" pentru depozitele bancare de peste 100.000 de leva (circa 50.000 de euro).

Ce masuri anticriza a luat guvernul premierului Emil Boc?

Culmea, desi toate tarile, inclusiv cele cu o economie puternica precum Germania, Franta, Estonia, au luat masuri de reducere a cheltuiellor bugetare, in Romania, cheltuielile cu personalul au crescut de la an la an.

Executivul a decis amanarea platilor catre buget pentru firmele care sunt afectate de criza, insa nici 1% din companiile din Romania nu beneficiaza de aceasta masura, din cauza restrictiilor impuse.

A lansat programul Prima Casa, menit sa dezghete piata imobiliara, care nu este nici acum tocmai dezghetata.

A decis neimpozitarea profitului reinvestit, insa intr-un moment in care companiile aveau un profit mult prea mic sau inexistent.

A anuntat ca a redus agentiile guvernamentale.

Unde au dus politicile romanilor?

Guvernul intentioneaza sa discute cu FMI cresterea tintei de deficit bugetar.

FMI a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economica a Romaniei.

Numarul falimentelor are un numar record de la o luna la alta.

Datoriile statului catre companii nu au fost achitate.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
ContSters70098, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere salariala pentru bugetari camus camus Este posibil ca aceste reduceri salariale de 25% in domeniul buger, sa se aplice retroactiv din ianuarie 2010 ? (vezi toată discuția)
Memoriu fmi Ana Muntianu Ana Muntianu [b]Memoriu din partea grupului de firme de consultanta [u]Big 4 PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst&Young, Deloitte Tohmatsu & Touche[/u] cu privire la ... (vezi toată discuția)
Reducere salarii bugetari si pensii.neconstitutionalitate? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Reducerea salariilor la bugetari si a pensiilor. Este o situatie care este foarte neplacuta... Din punctul meu de vedere o asemenea prevedere legala ar fi ... (vezi toată discuția)