ACCES GRATUIT
Scanerele corporale: masura de siguranta sau invadare a intimitatii?
De cele mai multe ori, lupta impotriva terorismului dezvaluie tensiunile create intre necesitatea asigurarii sigurantei si a libertatii. Dar cum putem asigura una fara a o neglija pe cealalta? Ca urmare a atentatului asupra zborului de la Amsterdam la Detroit, eurodeputatii au dezbatut, miercuri, problema scanerelor corporale si si-au exprimat ingrijorarile privind utilizarea acestora in aeroporturile din Europa.
Articolul continuă mai jos
La dezbatere a participat si Gilles de Kerchove, coordonatorul antiterorism al Uniunii Europene, care le-a declarat deputatilor din Comisia pentru libertati civile ca scanerele corporale ar trebui utilizate doar daca „nu incalca dreptul la intimitate personala si nu dauneaza sanatatii".
Atentatul din ziua de Craciun a dus la revizuirea sistemului de securitate din aeroporturi si la decizia introducerii unui nou tip de control in aeroporturi - scanerele corporale. Aceasta noua generatie de scanere redau corpul omenesc ca si cum ar fi gol si permit detectarea unor posibili explozivi (lichide, produse chimice) care nu au fost detectate de scanerele metalice utilizate in aeroporturi.
Pana in prezent, Olanda, Marea Britanie si Italia si-au exprimat intentia de a utiliza dispozitivele pentru zborurile spre Statele Unite.
Dreptul la intimitate personala, eficienta, costuri
Cu toate acestea, eurodeputatii sunt ingrijorati cu privire la incalcarea dreptului la intimitate si la demnitate personala, intrucat aceste aparate produc imagini scanate continand corpul omenesc ca si cum ar fi dezbracat.
In plus, unii eurodeptati pun intrebari cu privire la eficienta lor in impotriva terorismului. Expertii pun la indoiala capacitatea scanerelor corporale de a detecta atentate teroriste precum cel din zborul de la Amsterdam la Detroit. „In ce masura sunt utile scanerele corporale? Ce se intampla daca teroristii inghit explozivul?", a intrebat deputatul olandez Judith Sargentini (Grupul Verzilor).
Nu in ultimul rand, deputatii au ridicat problema costurilor scanerelor corporale (un scaner costa aproximativ 115 000 euro) si a tuturor schimbarilor ce ar trebui intreprinse in aeroporturi.
De Kerchove: Importanta unei cercetari aprofundate
Gilles de Kerchove s-a declarat in favoarea intreprinderii unor cercetari mai aprofundate intreprinse - 200 de milioane de euro au fost deja alocate pentru imbunatatirea sigurantei aeriene.
Acest lucru nu a convins insa pe toti membrii PE.
„Am impresia ca tehnologia a devenit o noua religie in lupta impotriva terorismului", a raspuns indignat deputatul german Alexander Alvaro (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa).
"Vrem sa facem calatoriile cat mai sigure si omenesti insa cei care cred ca scanerele corporale reprezinta solutia ideala traiesc intr-o lume fantastica ", a spus deputatul britanic Brian Simpson (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European), presedinte al Comisiei pentru transport.
In data de 10 februarie va avea loc o noua dezbatere pe tema scanerelor corporale, in cadrul sesiunii in plen de la Strasbourg.
Sursa: Parlamentul European
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)