“Am adoptat actul normativ prin care am reglementat somajul tehnic pentru anul 2010. Practic, prin acest act normativ vor fi salvate in jur de 200.000 de locuri de munca ale cetatenilor romani. Asta inseamna ca pe perioada suspendarii temporare a activitatii unei intreprinderi, a unui agent economic, timp de trei luni de zile statul preia plata contributiilor de asigurari sociale ale angajatului si angajatorului, urmand ca salariatul sa primeasca 75% din salariu, pe parcursul acestei perioade de trei luni de zile” a declarat premierul.
“Am decis sa luam aceasta masura stiind ca, cel putin in prima parte a anului 2010, sunt inca conditii dificile din punct de vedere economic si dorim sa oferim un sprijin direct firmelor pentru a putea mentine locurile de munca si, implicit, cetatenilor romani sa aiba o slujba, astfel incat sa depasim, cat mai repede cu putinta si cu cat mai putine costuri sociale, aceasta perioada inca dificila” apreciaza Emil Boc.
Noua perioada de somaj tehnic va fi aplicata incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendarii contractului individual de munca angajatii si angajatorii (pentru respectivii salariati) fiind scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, pentru maximum 90 zile.
In aceasta perioada de trei luni angajatori vor plati 75% din salariul de baza al postului ocupat, iar statul va suporta diferenta de contributii sociale, de toate tipurile - fie ca este vorba de pensii, de somaj, sanatate, risc profesional, inclusiv fondul de garantare a creantelor salariale. În plus, se scuteste plata impozitului pe venit.
”Am facut cateva socoteli. Aprecierile facute de angajatori - in mod special - in discutiile pe care le-am avut, scot in evidenta potentialul a 200.000 de persoane care ar urma, anul acesta, sa foloseasca aceasta situatie de somaj tehnic, ca o sa fie mai multe sau numai putine. Acest numar ar conduce la o pierdere a bugetelor statului - fie ca este vorba de bugetul de stat sau de bugetele de asigurari - de circa 493 de milioanelei pe intregul an. Ceea ce nu ar fi problema foarte mare, tinand cont de faptul ca, daca nu am introduce o astfel de masura, ar fi nevoie de protejarea angajatorilor si a intreprinderilor economice si ar trebui ca acesti oameni sa intre in somaj. 200.000 de oameni in somaj anul acesta, la minim sase luni de somaj, cu o contributie medie de somaj, ar insemna aproximativ 900 de milioane de lei cost pe bugetul de somaj”, subliniaza ministrul muncii, Mihai Seitan.
”Cu alte cuvinte, protejam bugetul de somaj pentru alte situatii, in care probabil o sa mai avem nevoie de sprijinul lui, si, in acelasi timp, protejam lucratorii care isi incaseaza veniturile si intreprinderile, pentru a avea oamenii la indemana cand o sa aiba nevoie” a conchis ministrul.
Comentarii articol (4)