avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somajul tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somajul tehnic

daca un angajat este in somaj tehnic perioada se respectiva se intrerupe vechimea in munca ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:32, 6 Februarie 2010
Somajul tehnic este reglementat de art. 53 din Codul muncii si art. 43 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010.

Suspendarea contractului de munca din initiativa angajatorului pentru motive economice, tehnologice, structurate are ca efect incetarea temporara a prestarii activitatii salariatului si plata salariului de catre angajator.

In aceasta perioada se suspenda plata salariului, prin salariu intelegand salariul de baza, indemnizatii, sporuri si adaosuri (art. 155 din Codul muncii). In schimb, se plateste o indemnizatie care reprezinta 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, care se suporta din fondul de salarii.

Daca un angajat aflat in somaj tehnic are contractul individual de munca suspendat , isi pastreaza locul de munca si isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.) .
Ca noutate de ultima ora:
"Executivul a adoptat actul normativ care reglementeaza somajul tehnic pentru anul 2010, a anuntat primul-ministru Emil Boc la briefing-ul de presa sustinut la finalul sedintei de Guvern.

Mai exact, pe perioada suspendarii temporare a activitatii, totale sau partiale, a unui agent economic, statul va sustine de la buget plata tuturor contributiilor de asigurari sociale, urmand ca salariatul sa primeasca 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. De asemenea, salariatul este scutit de plata impozitului pe venit.
Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan a adaugat ca facilitatile privind somajul tehnic se aplica pentru 90 de zile calendaristice, incepand cu luna februarie."
Sa asteptam publicarea OUG in M.O. si apoi ne dumirim.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

somaj ,,tehnic'' Ionitza Violeta Ionitza Violeta Buna ziua. Am o rugaminte daca ma puteti lamuri B-) si pe mine : am tot auzit despre somajul tehnic si as vrea sa stiu daca exista o Lege a Somajului 2009 ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic cateldestept cateldestept Care sunt demersurile pentru a trimite personalul in somaj tehnic? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)