avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii somaj tehnic
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

somaj tehnic

Care sunt demersurile pentru a trimite personalul in somaj tehnic?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:13, 8 Februarie 2010
Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic
• isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
• ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
• isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor si contributii de asigurari sociale micsorate corespunzator).

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic
• isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
• isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.);
• primeste 75% din salariu, adica, in cele mai multe cazuri, mult mai mult decat indemnizatia de somaj.

Procedura pentru somaj tehnic
Toate bune si frumoase, v-ati hotarat: vreti sa profitati de aceasta facilitate. Dar... cum procedati? Ce pasi trebuie sa urmati? Ce documentatie trebuie sa depuneti si unde? Cum apar persoanele aflate in somaj tehnic in declaratiile de la pensii, somaj, sanatate, concedii medicale? Puteti trimite in somaj tehnic orice angajat, sau exista restrictii? Trebuie sa intrerupeti activitatea intregii firme, in perioada de somaj tehnic sau puteti intrerupe doar activitatea anumitor departamente? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care cautati raspuns.
Momentan asteptam baza legala .X-(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic mihai_groza2007 mihai_groza2007 sunt muncitor la o companie cu renume mondial din galati si au luat decizia de a da somaj tehnic timp de 15 zile la toti angajatii.as dori sa stiu daca ma pot ... (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului individual de munca gabriela9 gabriela9 Buna dimineata Pe perioada suspendarii contractului de munca se platesc contributiile sociale atat ale angajatorului cat si ale angajatului? Multumesc (vezi toată discuția)
Suspendare cim mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea situatie: Suntem pusi in situatia in care trebuie sa renuntam la cativa dintre angajatii ... (vezi toată discuția)