avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare CIM

Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea situatie:
Suntem pusi in situatia in care trebuie sa renuntam la cativa dintre angajatii firmei noastre si pentru ca sunt angajati foarte buni am dori sa ne folosim de un articol din Codul muncii care vorbeste despre suspendarea CIM. Insa nu stiu ce presupune acest articol. Am sa il scriu aici.
Art. 52, lit. "d", Codul Muncii: "d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare";
Intrebari:
1) despre ce perioada de intrerupere a activitatii putem sa discutam aici?
2) ce inseamna "fara incetarea raportului de munca" ?
3) in aceasta perioada de intrerupere, contractul individual de munca merge in continuare?
4) ce drepturi banesti are salariatul in aceasta perioada de intrerupere a activitatii? Daca are drepturi banesti, cine i le acorda in aceasta perioada?

Va multumesc anticipat!
Cu respect!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 21 Iunie 2010
Este vorba de asa numitul somaj tehnic care prezinta urmatoarele avantaje/ dezavantaje;
Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic
• isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
• ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
• isi micsoreaza sensibil cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor si este scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale pe o durata de cel mult 90 de zile - conform OUG nr. 4/2010).

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic
• isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
• isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.);
• primeste minimum 75% din salariu, adica, uneori, chiar mai mult decat salariu, pentru ca indemnizatia de somaj tehnic este scutita de la plata contributiilor sociale conform OUG 4/2010.

Si acum sa ti raspund la intrebari:
1 . maxim 90 zile,
2. adica persoana in cauza este in continuare salariatul dvs.
3. intrebarile 2 si 3 sunt legate una de alta
4. primeste minimum 75% din salariu, adica, uneori, chiar mai mult decat salariu, pentru ca indemnizatia de somaj tehnic este scutita de la plata contributiilor sociale conform OUG 4/2010
Va multumesc foarte mult!
Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât prestarea muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator, dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic mihai_groza2007 mihai_groza2007 sunt muncitor la o companie cu renume mondial din galati si au luat decizia de a da somaj tehnic timp de 15 zile la toti angajatii.as dori sa stiu daca ma pot ... (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului individual de munca gabriela9 gabriela9 Buna dimineata Pe perioada suspendarii contractului de munca se platesc contributiile sociale atat ale angajatorului cat si ale angajatului? Multumesc (vezi toată discuția)
Somaj tehnic cateldestept cateldestept Care sunt demersurile pentru a trimite personalul in somaj tehnic? (vezi toată discuția)