Mai mult, conducerea Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) acuza actuala putere de neseriozitate, dat fiind ca unele dintre promisiunile electorale, precum cele de reducere a fiscalitatii, nu au fost puse in practica, ba, din contra, impozitele au crescut. "Dupa ce s-a asezat pe scaune, am aflat ca am luat o pacaleala", a declarat ieri vicepresedintele CNIPMMR, Vasile Turcu.
Consiliul solicita impozitarea dividendelor primite de persoanele fizice pentru anul trecut cu cota de 5%, mergand pe considerentul ca impunerea cu impozitul majorat la 10% ar insemna aplicarea retroactiva a legislatiei fiscale. Aceasta masura, impreuna cu majorarea impozitului pentru microintreprinderi de la 1,5 la 3% aplicat asupra cifrei de afaceri, duce la cresterea fiscalitatii pentru aceasta categorie de intreprinzatori. "Pentru 2005 avem, de fapt, o crestere a fiscalitatii pentru agentul economic cu 1%. Daca luam in calcul cresterea impozitului pe dividende si a celui pe cifra de afaceri, chiar si cu scaderea impozitului pe profit la 16%, tot nu exista un avantaj pentru IMM-uri", a spus Parvu. Si pentru ca IMM-urile au posibilitatea sa opteze intre a plati impozit de 16% pe profit sau de 3% asupra cifrei de afaceri, reprezentantii CNIPMMR au atras atentia ca este posibil ca multe dintre aceste societati sa opteze pentru prima varianta, care le permite sa nu plateasca nimic la bugetul de stat din impozitul pe profit.
In opinia reprezentantilor IMM-urilor, una dintre masurile de salvare a catorva zeci de mii de locuri de munca este transformarea in actiuni a datoriilor IMM-urilor, dupa modelul Rompetrol. Acesta din urma a beneficiat de stingerea datoriei istorice catre buget, inclusiv a dobanzilor si penalitatilor, in valoare de 603 milioane USD, prin emiterea de obligatiuni cu o maturitate de 7 ani. Potrivit reprezentantilor IMM-urilor, o astfel de metoda aplicata si societatilor mici garanteaza si recuperarea datoriilor
Comentarii articol (0)