Angajatorii care, in cursul anului 2010, incadreaza in munca someri, pe locuri de munca nou create pentru o perioada de cel putin un an, beneficiaza de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale aferente somerilor incadrati pentru o perioada de sase luni, potrivit OUG nr. 13/2010.
OUG nr. 13/2010 a fost publicata luni in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 136.
Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si diminuarii somajului prevede
acordarea acestei facilitati numai celor care angajeaza persoane provenind din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de minimum 3 luni premergatoare deciziei de angajare, indiferent de tipul contractului.
De asemenea, o alta conditie impusa prevede ca
intre angajatori si angajatii din randul somerilor nu trebuie sa existe raporturi de munca, in ultimele 12 luni dinaintea angajarii.
"Speram ca printr-o asemenea masura sa putem crea in jur de 50.000 de locuri de munca si prin care sa putem mentine somajul in limite controlabile, si, in acelasi timp, sa cream noi locuri de munca in economia romaneasca.Spun asta in conditiile in care, in luna februarie, pana in acest moment, somajul este la nivelul lunii ianuarie, de 8,1%. Asta inseamna ca, pana in acest moment, nu avem o crestere a somajului in luna februarie raportat la luna ianuarie. Numarul de someri este astazi de 745.690. In luna ianuarie a fost 745.480. Chiar daca in cifre este o usoara diferenta in favoarea diminuarii in luna februarie ca procent el ramane la 8,1%." a declarat premierul Emil Boc.
"Aceasta masura nu este un a izolata. Ea este parte a unui pachet care vizeaza sustinerea mediului de afaceri, sustinerea economiei nationale, pentru a putea depasi mai usor aceasta perioada pe care o avem si pentru a pregati relansarea economica" a subliniat Boc.
Potrivit noului act normativ,
perioada in care angajatorii nu vor plati contributiile de asigurari sociale va constitui stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului, in vederea asigurarii unui nivel adecvat de protectie a lucratorilor angajati.
Astfel, angajatorii vor fi scutiti de contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, datorate, potrivit prevederilor legale, de angajatori.
Scutirea de la plata contributiilor sociale datorate de angajatori, potrivit legii, ar urma sa se acorde incepand cu luna urmatoare lunii stabilirii raporturilor de munca, sau cu data luna in curs, daca activitatea angajatului incepe din prima zi a lunii.
Totodata, ordonanta prevede ca
"pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada pentru care angajatorii au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale.
In situatia in care stagiul de cotizare realizat este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna. De asemenea, prin derogare de la dispozitiile art. 34 alin. (1
1) lit. a) si ale art. 35 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, perioada prevazuta la alin. (1), in care salariatii realizeaza stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului, se ia in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, prevazuta la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002, precum si la realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.
Totodata, conform actului normativ, “
pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza venitul brut realizat lunar la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale”.
In acelasi timp, “pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la art.1 alin. (1). In situatia in care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (1) este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna”.
In situatiile in care, raporturile de munca ale persoanelor angajate inceteaza anterior perioadei de 12 luni, in temeiul art. 55 lit. b) sau al art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, angajatorii sunt obligati sa plateasca sumele de care au fost scutiti, reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate pe perioada mentinerii in activitate, pentru fiecare persoana care a fost incadrata in baza prezentei ordonantei de urgenta.
Totodata, angajatorii care au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale si care, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data expirarii celor 12 luni , efectueaza si alte concedieri, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, sunt obligati sa plateasca contributiile de asigurari sociale de care au fost scutiti.
__
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam proiectul de OUG ca fisier atasat.
Comentarii articol (29)