Pe fondul situatiei financiare globale, guvernele din intreaga lume trebuie sa adopte masuri dure bazate pe consultarea publicului si care sa redefineasca rolul pe care sectorul public il joaca. Totodata, in plan intern, masurile adoptate de guvernul roman pe termen scurt, pentru economisire, ar trebui sa fie dublate de strategii pe termen mediu si lung, solide si integrate, a reiesit dintr-un studiu efectuat de departamentul Guvernare Globala din cadrul KPMG.
Intr-un raport intitulat The Future of the Public Sector: Tough Choices Ahead (Viitorul Sectorului Public: masuri dure in perspectiva), KPMG propune o transformare a sectorului public in trei etape: reducerea costurilor pe termen scurt, cresterea eficientei si transformarea strategica pe termen mediu si lung.
Raportul, intocmit pe baza de interviuri cu persoane reprezentative ale sectorului public din Europa Centrala si de Est, Australia, Canada, Germania, Olanda, Marea Britanie si Statele Unite, mentioneaza ca reducerea cheltuielilor, amanarea proiectelor majore, imbunatatirea managementului financiar si gestionarea eficienta a consultantilor nu reprezinta in sine masuri care sa asigure impactul financiar necesar. Presiunea la care sunt supuse finantele publice din numeroase tari in perioada de recesiune impune necesitatea unor modificari fundamentale aduse serviciilor publice.
“Intr-o prima etapa, guvernul roman a ales sa adopte masuri pe termen scurt pentru a putea economisi rapid bani si a castiga timp astfel incat sa se poata concentra asupra deciziilor pe termen lung. Insa aceste actiuni ar trebui sa fie dublate inca de la bun inceput de strategii pe termen mediu si lung, solide si integrate. Pe termen lung, atentia ar trebui indreptata asupra rolului jucat de sectorul public: ce actiuni ar trebui intreprinse cu prioritate si privind in perspectiva modernizarii statului si ce actiuni nu mai sunt fezabile sau oportune si, prin urmare, ar trebui oprite”, a mentionat Daniela Nemoianu, Partener, Nemoianu Attorneys at Law – firma de avocatura corespondenta a KPMG in Romania – si Head Advisory KPMG in Romania.
Pentru a realiza aceasta transformare strategica a sectorului public, multe guverne vor avea nevoie sa isi asigure sprijin din partea publicului si sa depaseasca obstacolele permanente in calea schimbarilor succesive, cum ar fi, de exemplu, rezistenta pe care o opun structurile birocratice si sindicatele.
“In acest moment, guvernul se confrunta cu o serie de optiuni politice dure si care probabil vor fi controversate. Guvernul ar trebui acum sa analizeze aspectele legate de cheltuieli, finantare si rolul pe care il poate juca sectorul privat si non-profit in transformarea serviciilor publice” a mai adaugat Daniela Nemoianu.
Masurile pe termen scurt pot fi foarte productive. Reducerea cheltuielilor, diminuarea costurilor cu angajatii si amanarea proiectelor majore, toate pot conduce la economii imediate si rezultate rapide.
Economii semnificative se pot realiza si prin cresterea eficientei cu ajutorul unui mai bun management financiar, utilizarea in comun a resurselor prin stabilirea unor relatii mai stranse intre organizatiile publice care folosesc resurse similare si furnizeaza servicii similare, prin asigurarea unei rentabilitati crescute a investitiilor cu ajutorul consultantilor, prin redefinirea parametrilor pentru performanta.
O schimbare radicala necesita cutezanta politica si viziune strategica, si multi dintre cei intervievati au fost sceptici cu privire la posibilitatea realizarii acestui obiectiv. Este dificil sa se aduca schimbari radicale serviciilor existente dupa ce acestea au fost recunoscute drept necesitati. Reevaluarea prioritatilor in alocarea banilor si identificarea unor noi surse de finantare reprezinta intotdeauna subiecte ce vor da nastere unor controverse. Dar in conditiile in care veniturile din impozit au scazut dramatic, organizatiile din sectorul public nu au alte alternative in afara identificarii unor noi surse de finantare.
In ciuda riscurilor politice inerente unor transformari fundamentale aduse sectorului public, KPMG considera ca perspectivele pentru o schimbare semnificativa si durabila sunt bune. Insa multi dintre reprezentantii sectorului public intervievati nu considera ca o regandire a structurii organizationale este domeniul in care schimbarea va ridica cele mai multe provocari. In loc de aceasta, reprezentantii sectorului public cu care a discutat KPMG au indicat productivitatea ca fiind principala lor problema, pe fundalul unul moral scazut, bugete diminuate, a unei complexitati crescute si schimbari fundamentale.
O mai mare deschidere catre o regandire a structurii organizationale sugereaza o mai buna recunoastere a masurilor ce trebuie adoptate si a faptului ca transformarea este pe agenda de lucru. Acum dezbaterea publica trebuie sa se concentreze asupra modului de realizare eficienta a acestui obiectiv.
Comentarii articol (0)