Executivul a decis ca toti profesorii care nu si-au primit salariile in baza Legii salarizarii unitare, sa primeasca acesti bani, potrivit declaratiilor secretarului de stat din cadrul Ministerului Finantelor (MFP), Gheorghe Gherghina. De asemenea, Ministerul Educatiei si MFP au fost mandate de primul-ministru Emil Boc sa inventarieze s institutiile de invatamant care nu au aplicat corect grila de salarizare.
“Prin
Legea nr. 221/2008, s-a aprobat o majorare cu 50% a salariilor pentru personalul din invatamant. Aceasta majorare a salariilor a avut doua componente: una care a presupus o crestere cu 17%, care s-a acordat chiar din luna noiembrie 2008 si o a doua componenta care ar fi presupus o crestere de 33%, astfel incat sa se ajunga la acea majorare de 50% prevazuta de Legea nr. 221/2008”, a declarat secretarul de stat in ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina.
“Scolile care au acordat inclusiv aceasta crestere, pe baza hotararilor judecatoresti, au consumat masa salariala, iar sumele prevazute prin buget pentru trimestrul I au ramas insuficiente pentru alte scoli, iar in aceste conditii, unele dintre acestea nu au mai putut acorda nici salariile cu majorarea de 17% aplicata din noiembrie 2008”, explica Gheorghe Gherghina.
Insa, din cauza crizei financiare, salariile din sectorul bugetar au fost inghetate. Astfel, cresterea de 33% a salariilor profesorilor nu s-a mai acordat, iar Legea nr. 221/2009 a fost abrogata prin Legea salarizarii unitare nr. 330/2009.
In aceste conditii, la elaborarea bugetului pe 2010, s-a avut in vedere drepturile salariale ale personalului din invatamant cu majorarea de 17%. De asemenea, in unele judete, precum Buzau, instantele au acordat, prin hotarari judecatoresti definitive, si cresterea de 33% care nu este prevazuta in bugetul anului 2010.
In momentul de fata, MFP, inspectoratele scolare si Ministerul Educatiei, sunt in evaluari, pentru a vedea exact cate scoli si cadre didactice nu si-au primit drepturile salariale fara majorarea de 30%, dar cu majorarea de 17%, care s-a acordat din luna noiembrie 2008.
“Vom majora trimestrul I cu sumele necesare pentru a se acorda integral drepturile salariale cu acea majorare de 17%, nu cu majorarea de 33%. Pentru majorarea de 33% care a fost acordata prin hotarari definitive stabilite de catre instantele judecatoresti, urmeaza ca guvernul, impreuna cu confederatiile sindicale, sa discute si sa aprobe un nou act normativ”, mai precizeaza secretarul de stat.
“Aceasta situatie va fi rezolvata si, in acelasi timp, ne continuam intalnirile pe care le-am avut cu liderii sindicali vineri si sambata pentru a rezolva problemele in globalitatea lor. O parte dintre aceste probleme se refera la acordarea sporurilor salariale, pentru ca exista, asa cum va spuneam si in conferinta de presa precedenta, interpretari diferite asupra sporurilor salariale, unele care sunt acordate conform prevederilor legale la nivel national, altele care au fost acordate potrivit unor contracte la nivel local si am convenit sa ne intalnim cu sindicatele si cu ministrul Muncii pentru a vedea exact, pentru a avea o actiune coerenta in acest domeniu”, a declarat si ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute, luni.
MFP va discuta, marti, cu sindicatele in legatura cu redactarea unui nou act normativ, pentru a se asigura, in mod, salarizarea, inclusiv pentru cadrele didactice.
Un site special pentru dezbaterea Legii Educatiei Nationale
De asemenea, Ministerul Educatiei va lansa un site dedicat dezbaterii proiectului Legii Educatiei Nationale, urmand ca acesta sa functioneze si dupa adoptarea actului normativ. Site-ul va putea fi accesat la adresa:
www.unpasinainte.edu.ro.
“Angajamentul meu a fost ca aceasta dezbatere sa fie una de substanta, sa fie o dezbatere reala, in care nu ne mai disipam energia asa cum am facut-o in trecut, nu o mai ducem cu patimi si ducem o dezbatere strict in interesul elevilor, parintilor si profesorilor din Romania. Veti vedea ca acest site nu este unul foarte complicat, nu este un site foarte complex, este destul de simplu, in care veti regasi legea, veti regasi principalele masuri ale legii explicate pe intelesul tuturor, veti gasi un forum de discutii, veti gasi o sectiune de videochat unde ma angajez ca zilnic - evident, sunt convins ca vor fi unele zile in care nu voi putea sa fac acest lucru - sa fiu o ora pe videochat, sa discutam cu cei interesati care au sugestii, care vor sa auda de la ministru ceea ce se intampla cu aceasta Lege a Educatiei”, a declarat ministrul Funeriu, in cadrul aceleiasi conferinte.
"Sper sa-l dezvoltam intr-un site in care, intr-adevar, sa se regaseasca partenerii sistemului educational: parintii, elevii, studentii si nu in ultimul rand, profesorii. Ii invit pe toti cei interesati sa intre pe acest site, sa-l viziteze, sa intre pe forum, sa-si spuna parerile si, incetul cu incetul, sa construim acea comunitate de care avem nevoie in jurul educatiei", adauga minstrul educatiei.
Comentarii articol (1)