Guvernul a discutat, joi, in prima lectura un proiect de lege care va stabili, pentru anul 2011, modul de calcul al salariului pentru personalul didactic si personalul didactic auxiliar, informeaza un comunicat de presa al Executivului. Potrivit primului-ministru, Emil Boc, in prezent, salarizarea profesorilor nu este unitara din cauza majorarilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti irevocabile, statul roman neavand resursele financiare pentru a sustine plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice.
Potrivit premierului, proiectul de lege va fi inaintat spre avizare Consiliului Economic si Social (CES), iar, ulterior, Guvernul va lua decizia finala de promovare a acestuia in Parlament, in una din formele prevazute de Constitutie.
Emil Boc: Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor profesorilor cu 50%.
Seful Executivului a explicat necesitatea acestei masuri prin faptul ca, in prezent,
instantele au emis decizii diferite ca si continut referitor la majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, decisa de Parlament in 2008 si abrogata ulterior.
“Am sa fiu foarte direct si explicit, fara nici un fel de ascunzisuri. Astazi, Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor profesorilor cu 50%. In consecinta, in momentul de fata, in Romania, din cauza unor practici judiciare neuniforme, exista profesori care au salariile majorate cu 50% si profesorii care au salariile nemajorate cu 50%. Ar fi ideal si de dorit ca Romania sa aiba resurse financiare prin care sa poata acoperi cresterile salariale de 50%, asa cum au fost adoptate in 2008. Din nefericire, asa cum am spus, Romania inca nu isi poate permite acest lucru sau isi poate permite dar cu riscul compromiterii stabilitatii financiare a tarii”, a declarat Emil Boc, la finalul sedintei Executivului.
In 2008, Parlamentul a adoptat o lege de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Ulterior, Guvernul Tariceanu a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care cresterile salariale ale cadrelor didactice erau limitate la 17%. Conform premierului Boc, in urma declararii acestei ordonante de urgenta ca neconstitutionala, in instante au aparut practici neunitare in decursul timpului, astfel incat, i
n unele instante, s-a obtinut reincadrarea cu pastrarea drepturilor salariale majorate cu 50%, in alte instante nu.
Pe de alta parte, in noua lege a salarizarii, adoptata in 2010,
se prevede ca salariul brut din luna octombrie se majoreaza cu 15%.
“In Romania, in momentul de fata, exista categorii de profesori care au salariul majorat cu 50% plus 15% (...) iar, pe de alta parte, exista foarte multi profesori (...) care nu au salariul majorat cu 50%, ci doar cu acest procent de 17% (...). In conditiile acestea,
in Romania este nevoie, in aplicarea legii salarizarii unitare, sa venim cu un act normativ si sa spunem foarte clar ca atat isi poate permite tara in acest moment sa plateasca pentru profesori: 17% majorarea din 2008, plus majorarea de 15% care s-a acordat pentru toti bugetarii la salariul brut din luna octombrie", a detaliat primul-ministru.
De asemenea, premierul a precizat ca pentru acoperirea costurilor legate de majorare a salariilor profesorilor cu 50% ar fi nevoie, numai pentru anul in curs, de
un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 de milioane de euro, bani de care Romania nu dispune.
"Cheia maririi salariilor si a pensiilor se afla in economie. Si, de aceea, efortul Guvernului este concentrat pentru ca, in perioada urmatoare, sa ajungem la cresterea economica pe care ne-o dorim cu totii dupa aceasta perioada dificila din 2009 si din 2010", a adaugat seful Executivului.
Daniel Funeriu: Cadrele didactice vor avea exact aceleasi salarii pe care le-au avut in plata in ianuarie si februarie 2011
Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a precizat, de asemenea, ca a discutat despre oportunitatea actului normativ cu liderii sindicali si cu membrii grupului de dialog social de la nivelul MECTS.
„Discutiile au fost utile pentru ca ele mi-au aratat foarte clar
necesitatea adoptarii unui act pentru a avea echitate in sistemul de educatie.(...) Intotdeauna au existat neclaritati. Aceste neclaritati vor fi eliminate prin acest act normativ”, a declarat ministrul Funeriu.
Ministrul Educatiei a precizat ca proiectul de act normativ aprobat de Executiv stabileste pentru fiecare functie didactica salariul de incadrare si modul de calcul al salariului.
„In consecinta, in urma acestei legi,
marea majoritate a cadrelor didactice va avea exact aceleasi salarii pe care le-a avut in plata in ianuarie si februarie 2011 /…/ Vor avea exact aceleasi salarii pe care le au colegii lor din alte judete ale Romaniei”, a adaugat ministrul Educatiei.
Conform ministrului,
majorarea cu 50% a salariilor a fost castigata in instanta de 10.000-13.000 de profesori, majoritatea din judetele Botosani si Suceava, din totalul de 306.000 de cadre didactice si cadre didactice auxiliare din sistemul public de educatie.
”Tot asa cum sunt foarte multi profesori care nu le-au castigat. In consecinta, practica neunitara care a existat si continua sa existe la nivelul tarii creeaza aceste inechitati care trebuie stopate printr-un act normativ care va vorbi despre fiecare functie didactica si salariul aferent”, a mai precizat Daniel Funeriu.
Situatiile generate de deciziile instantelor au dus in unele judete la imposibilitatea platii salariilor de catre autoritatile locale, desi fondurile din cote defalcate de TVA au fost alocate in baza unui calcul facut legat de costul standard per elev.
”Toate judetele tarii s-au incadrat in aceste costuri standard per elev, pentru plata salariilor la timp fara nici o problema, mai putin acolo unde, desigur, au existat aceste sentinte judecatoresti, pentru ca incadrarile s-au facut pe un salariu marit”, a mai afirmat ministrul Funeriu, subliniind ca „
nu se pune problema, in Romania, a nerespectarii unor hotarari judecatoresti”.
In acelasi timp, potrivit ministrului Funeriu, problemele de neconstitutionalitate care au existat in privinta actelor normative privind salarizarea cadrelor didactice au fost cauzate de faptul ca acestea
nu au avut putere de lege si au fost ordonante de urgenta.
FSLI: Plafonarea salariilor profesorilor, o incalcare grava a drepturilor lor
Potrivit unui comunicat de presa remis redactiei, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera decizia de joi, 31 martie 2011, potrivit careia salariile personalului didactic sunt plafonate, este o incalcare grava a drepturilor pe care profesorii le-au castigat in instanta.
„La nivelul federatiei noastre
sunt 7 mii de hotarari judecatoresti irevocabile pentru reincadrare potrivit Legii 221/2008 si peste 50 de mii de procese pe rol. Nerecunoasterea acestor reincadrari pe posturi si a majorarilor salariale obtinute prin hotarari irevocabile reprezinta o nerespectare a rolului pe care il are un cadru didactic in formarea copiilor, cei care reprezinta viitorul acestei natiuni. Tinand cont ca protestele organizate de colegii nostri din Botosani si Suceava, chiar si sub forma grevei generale, nu au induplecat Guvernul, federatiei noastre ii ramane o singura sansa, aceea de a se adresa forurilor internationale, pentru a ne castiga dreptatea. Cerem, totodata, pe aceasta cale, demisia primului ministru Emil Boc si a ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu, pentru iresponsabilitatea de care dau dovada si pentru nerespectarea legilor acestui stat. Le reamintim membrilor Guvernului faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat ca hotararile judecatoresti irevocabile se pun in aplicare. Daca revenirea economiei romanesti inseamna noi taieri de salarii, inseamna ca totul este o minciuna, iar Romania este in plina recesiune”, a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI.
Comentarii articol (14)