avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea doresc pãrerea specialiștilor
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

doresc pãrerea specialiștilor

Problema:
De ce nu se poate ataca o astfel de lege(Legea Educației Naționale) în instanțe de contencios administrativ, decât dacă ea a fost declarată neconstituțională de către CCR???și
Ordonanțele emise de un guvern sunt conform Constituției României LEGI sau simple ACTE ADMINISTRATIVE?
Am reținut că:
...Constitutia Romaniei, prin mecanismul delegarii legislative, prevazuta in mod expres de articolul 115, consacra tocmai abuzul de putere al oricarui guvern instalat la conducerea tarii. “Cand domnia legii se transforma in dominatia legislatorilor, se instaureaza, in principiu, cea mai subtila forma de oprimare: oprimarea «in numele legii»”.Problema pusa statului de drept, Romania, o reprezinta controlul judecatoresc al actelor administrative, adica posibilitatea de a contesta intr-o instanta ordinara, in fata unui complet de judecata, orice act administrativ si de a demonstra pe fond, cu probe, un eventual prejudiciu sau un abuz de drept in virtutea caruia sa se solicite revocarea sau modificarea actului.Conform alin. 5 al articolului 115 din Constitutie, ingerinta guvernului este permisa in domenii ce sunt protejate de legile organice, prin ordonante de urgenta, desi prevederile alin. 6 arata ca ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului. Or, institutiile fundamentale ale statului sunt tocmai cele aparate expres de Constitutie prin procedura legii organice.Constitutia Romaniei recunoaste ordonantelor de guvern calitatea de acte administrative (art. 126, alin. 6).
Constitutia Romaniei prevede doua feluri de ordonante, simple si de urgenta, insa acestea nu pot fi contestate direct la instantele de contencios administrativ decat daca, in prealabil, au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala.
Părerea mea:Atributele unei legi, si nu ale unui act administrativ, este in defavoarea cetatenilor, care nu se pot apara contra abuzului de putere, precum in statele UE, ex. Franta, apărarea dovedind cu probe prejudiciul intr-o instanta ordinara
Vom asista în următoarea perioadă, la un exces de norme imprevizibile si instabile, date de Guvernul României? ... mă refer strict la domeniul educațional, învățământ, cercetare.
Cel mai recent răspuns: gabriel teodorescu , utilizator 19:10, 6 Mai 2010
mai am o nedumerire...
O hotărâre(decizie) a CCR-ului mai poate fi contestată undeva în Ro. sau ar trebui să ne adresăm forurilor europene.?vezi:Curtea Constituţională a decis că ordonanţa de urgenţă a Guvernului Boc, prin care plata drepturilor băneşti obţiunte de bugetari prin hotărâri judecătoreşti va fi amânată şi eşalonată, este constituţională.
vezi: cazul hotărârilor judecătoreşti definitive obţinute de salariaţii din învăţământ privind Lg.221, și alte drepturi bănești.
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2010
gabriel teodorescu, utilizator
Noua Lege a Educației Naționale încalcă aricolele din Lg. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă??? ...DECI ???

Astept în continuare părerile dumneavoastră ca și specialiști în domeniu
MENȚIONEZ MOTIVAȚIA DEMERSULUI MEU deoarece deputaţii puterii resping deciziile democratice în educaţie!
Vezi textul:
În cadrul şedinţei Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, din data de 27.04.2010, cu ocazia dezbaterii Proiectului Legii Educaţiei Naţionale, a fost respins amendamentul la articolul 3 referitor la principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior din România şi anume “principiul fundamentării deciziilor în educaţie pe baza dialogului social”.
Federaţia noastră consideră necesar acest amendament, dacă se doreşte ca deciziile să fie transparente şi democratice.
Anexăm lista cu parlamentarii aleşi uninominal, care au votat împotriva acestei propuneri.
Ministrul educaţiei, domnul Daniel Petru FUNERIU, prezent la această şedinţă, a susţinut respingerea acestui amendament.

Astept în continuare părerile dumneavoastră ca și specialiști în domeniu.
REVOLTAT

... DE CAND UN PRESEDINTE AL UNUI STAT DE DREPT SE SUBTITUIE PREMIERULUI SI ESTE PURTATOR DE CUVANT AL UNUI GUVERN...???

...actionarea Romaniei la cele 3 foruri europene... este mai mult decat necesara...
deoarece o categorie sociala este discriminata flagrant prin OUG neconstitutionale in fapt dar constitutionale conform CCR

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanþa de urgenþã nr. 91/2013 DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare. Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata ... (vezi toată discuția)
Legea 1/2011, art.253 BALOSINRODICA BALOSINRODICA Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in legagura cu acest articol 253. Intr un comunicat de presa al Curtii Constitutionale din data de 27.02.2014, se spune ca ... (vezi toată discuția)
Rescrierea legii educației naționale este impetuos necesarã gabriel teodorescu gabriel teodorescu Disfuncționalități perpetuate prin noua Lege a Educației Naționale Înregistrat sub Legea Educației Naționale, În regim de ... (vezi toată discuția)