Problema:
De ce nu se poate ataca o astfel de lege(Legea Educației Naționale) în instanțe de contencios administrativ, decât dacă ea a fost declarată neconstituțională de către CCR???și
Ordonanțele emise de un guvern sunt conform Constituției României LEGI sau simple ACTE ADMINISTRATIVE?
Am reținut că:
...Constitutia Romaniei, prin mecanismul delegarii legislative, prevazuta in mod expres de articolul 115, consacra tocmai abuzul de putere al oricarui guvern instalat la conducerea tarii. “Cand domnia legii se transforma in dominatia legislatorilor, se instaureaza, in principiu, cea mai subtila forma de oprimare: oprimarea «in numele legii»”.Problema pusa statului de drept, Romania, o reprezinta controlul judecatoresc al actelor administrative, adica posibilitatea de a contesta intr-o instanta ordinara, in fata unui complet de judecata, orice act administrativ si de a demonstra pe fond, cu probe, un eventual prejudiciu sau un abuz de drept in virtutea caruia sa se solicite revocarea sau modificarea actului.Conform alin. 5 al articolului 115 din Constitutie, ingerinta guvernului este permisa in domenii ce sunt protejate de legile organice, prin ordonante de urgenta, desi prevederile alin. 6 arata ca ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului. Or, institutiile fundamentale ale statului sunt tocmai cele aparate expres de Constitutie prin procedura legii organice.Constitutia Romaniei recunoaste ordonantelor de guvern calitatea de acte administrative (art. 126, alin. 6).
Constitutia Romaniei prevede doua feluri de ordonante, simple si de urgenta, insa acestea nu pot fi contestate direct la instantele de contencios administrativ decat daca, in prealabil, au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala.
Părerea mea:Atributele unei legi, si nu ale unui act administrativ, este in defavoarea cetatenilor, care nu se pot apara contra abuzului de putere, precum in statele UE, ex. Franta, apărarea dovedind cu probe prejudiciul intr-o instanta ordinara
Vom asista în următoarea perioadă, la un exces de norme imprevizibile si instabile, date de Guvernul României? ... mă refer strict la domeniul educațional, învățământ, cercetare.