avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Ordonanþa de Urgenþã nr. 91/2013
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Ordonanþa de Urgenþã nr. 91/2013

Buna ziua.
va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare.
Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata neconstitutionala.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 00:57, 13 Mai 2014
In ziua de 29 octombrie 2013, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.81 alin.(3) si ale art.348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.91 / 2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Curtea Constitutionala Romaniei a decis ca ordonanta de urgenta privind Codul insolventei este neconstitutionala, fiind admisa sesizarea Avocatului Poporului, informeaza Agerpres. CCR a constatat ca a fost incalcat art. 115 alin 4 si 6 din Constitutie, in sensul ca nu se justifica urgenta adoptarii OUG si ca Guvernul nu poate adopta ordonante care afecteaza regimul institutiilor fundamentale ale statului.

Efectele OUG vor fi suspendate la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial.

Art. 115 alin 4 prevede ca "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora', iar alin. 6 ca 'Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de urgenta 77/2013 albu67 albu67 Doresc sa stiu daca apare undeva ca OUG 77/2013 este abrogata.Stiu de decizia CCR ca este neconstitutionala , dar ma intereseaza daca parlamentul a publicat si ... (vezi toată discuția)
Exceptie neconstitutionlitate art. 650 alin 1 ncpc admisa ghitac ghitac Daca are cineva detalii referitoare la motivarea deciziei, va rog sa impartasiti... În ziua de 17 iunie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, ... (vezi toată discuția)