avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... LEGEA 1/2011, art.253
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

LEGEA 1/2011, art.253

Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati in legagura cu acest articol 253.
Intr un comunicat de presa al Curtii Constitutionale din data de 27.02.2014, se spune ca acest articol a fost votat in unanimitate de membrii acestei curti ca neconstitutional.
Nu inteleg cum la data aprobarii acestei Legii 1 din 2011 acest articol a fost constitutional si acum nu mai este.

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:45, 7 Martie 2014
Legea 1/2011 a fost adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvern, nu a fost in dezbatere publica si nu a fost adoptata de catre Parlament, asa cum era firesc.
Art. 253 este neconstitutional, pentru ca prin normele sale consacra a 2-a forma de titularizare, in contradictie cu cadrul general, iar titularizarea la nivelul institutiei de invatamant este discretionara.
Efectele Hotararii CCR sunt acelea ca titularizarile la nivelul unitatilor de invatamant, infaptuite sub imperiul art. 253, trebuie desfiintate retroactiv. Vom vedea ce va fi, dar normal asa ar fi. Nu si legal (legea produce efecte pentru viitor)
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
elena138, utilizator
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi, 27 februarie, ca "prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale sunt neconstitutionale".

Potrivit art. 147 din Constituţia României:
(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
(2) În cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
(3) În cazul în care constituţionalitatea tratatului sau acordului internaţional a fost constatată potrivit articolului 146 litera b), acesta nu poate face obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate. Tratatul sau acordul internaţional constatat ca fiind neconstituţional nu poate fi ratificat.
(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 253 len Bianca Vlasin Bianca Vlasin Bună seara, Rog sa îmi răspundă cineva (avocat/jurist etc) în cunoștință de cauză: mă interesează detaliile actuale cu privire la articolul 253 ... (vezi toată discuția)
De când este valabilă o decizie dată de curtea constituţională a româniei ? viktorV viktorV De când este valabilă o decizie dată de Curtea Constituţională a României ? (vezi toată discuția)
Caracterul neconstitutional al duratei arestului la domiciliu eduuard eduuard De la ce data au devenit neconstitutionale prevederile privitoare la masura/durata arestului la domiciliu? Nu de alta, dar daca ai de sustinut un examen, fie ... (vezi toată discuția)