Conform Decretului nr. 167 publicat in 1958, privitor la prescriptia extinctiva art. 3, termenul prescriptiei este de 3 ani.
In cadrul OMFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Europene se precizeaza ca la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
Autor : FinExpert Consulting
Prevederile Ordinul nr. 2861/2009 pentru aprobarea normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, stipuleaza faptul ca atat creantele cat si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. De asemenea, pentru toate plusurile, lipsurile si deprecierile constatate la bunuri, precum si pentru pagubele determinate de expirarea termenelor de prescriptie a creantelor sau din alte cauze, comisia de inventariere solicita explicatii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor, respectiv a urmaririi decontarii creantelor. Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, precum si natura plusurilor, propunand, in conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.
In practica divergentele apar in legatura cu recunoasterea venitului din prescrierea unei datorii, respectiv ca si venit al anului in care s-a implinit termenul de prescriptie cumulat cu realizarea pe parcursul a celor trei ani a tuturor demersurilor legale, pentru decontarea acestora, sau ca si corectie a unei erori contabile care afecteaza rezultatul anului in care s-a recunoscut pentru prima data datoria.
Care este opinia ANAF? – Aspecte fiscale
Conform pct. 13 din Normele metodologice date in aplicarea art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, "veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin. In cazul in care contribuabilul constata ca dupa depunerea declaratiei anuale un element de venit sau de cheltuiala a fost omis sau a fost inregistrat eronat, contribuabilul este obligat sa depuna declaratia rectificativa pentru anul fiscal respectiv. Daca in urma efectuarii acestei corectii rezulta o suma suplimentara de plata a impozitului pe profit, atunci pentru aceasta suma se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere conform Iegislatiei in vigoare".
Potrivit pct. 63 alin. (1) - (6) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, in vigoare incepand cu data de 01.01.2010:
" Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
(3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(4) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate
pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative".
Avand in vedere cadrul Iegislativ mai sus mentionat ANAF precizam ca:
- scoaterea din evidente a unor datorii catre terti nu reprezinta omisiune sau eroare care sa justifice depunerea declaratiei rectificative pentru anul in care s-a inregistrat cheltuiala;
- potrivit principiului conform caruia la calculul impozitului pe profit se iau in considerare veniturile si cheltuielile dintr-un an fiscal, operatiunea de anulare a datoriilor catre terti, efectuate de societatea in cauza influenteaza profitul impozabil aferent acestui an fiscal in care are loc operatiunea.
Astfel, din punct de vedere fiscal, venitul se recunoaste si se declara in declaratia privind impozitul pe profit (101) in anul in care s-a implinit termenul de prescriptie cumulat cu realizarea pe parcursul a celor trei ani a tuturor demersurilor legale, pentru decontarea acestora.
Aspecte contabile
Din punct de vedere contabil, Ordinul nr. 3055 din 2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Europene precizeaza la pct. 256 alin. (1), lit. e) din anexa ca veniturile din exploatare cuprind alte venituri din exploatarea curenta, cuprinzand veniturile din creante recuperate, penalitati contractuale, datorii prescrise, scutite sau anulate potrivit legii, precum si alte venituri din exploatare.
De asemenea, functiunea conturilor luate in analiza este urmatoarea:
In creditul contului 117 "Rezultatul reportat" se inregistreaza:
- profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat, evidentiat la inceputul exercitiului financiar urmator in rezultatul reportat (121);
- pierderile contabile ale exercitiilor financiare precedente, acoperite din prime de capital, potrivit legii (104);
- pierderile contabile ale exercitiilor financiare precedente, acoperite din rezerve, conform hotararii adunarii generale a actionarilor/asociatilor (106);
- pierderile contabile realizate in exercițiile financiare precedente, acoperite prin reducerea capitalului social, conform hotararii adunarii generale a actionarilor/asociatilor (101);
- pierderile contabile inregistrate in exercițiile financiare precedente, acoperite din rezultatul reportat reprezentand profit, conform hotararii adunarii generale a actionarilor/asociatilor (117);
- rezultatul favorabil provenit din corectarea erorilor contabile, constatate in exercitiul financiar curent, aferente exercitiilor financiare precedente (411, 461 si alte conturi in care urmeaza sa se evidențieze corectarea erorilor).
In creditul contului 758 "Alte venituri din exploatare" se inregistreaza:
- sumele datorate de personal privind debite, salarii, sporuri sau adaosuri necuvenite, avansuri nejustificate (428);
- valoarea bunurilor constatate lipsa sau deteriorate, imputate tertilor (461);
- valoarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor datorate de terti (411, 451, 453, 461, 418);
- cota-parte a subventiilor pentru investitii trecuta la venituri, corespunzator amortizarii inregistrate (475);
- bunurile sau valorile primite gratuit (301, 302, 303, 361, 371, 381, 512, 531);
- bunurile rezultate din dezmembrarea unor imobilizari (301, 302, 303);
- drepturi de personal neridicate, prescrise, potrivit legii (426);
- sumele cuvenite unitatii, datorate de catre bugetul statului, altele decat impozite si taxe (448);
- pretul de vanzare al imobilizarilor necorporale si corporale cedate (451, 453,
461);
- diferenta dintre valoarea participatiilor primite ca urmare a participarii cu marfuri la capitalul altor entitați si valoarea marfurilor care fac obiectul participatiei (261, 263, 265);
- sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii fata de furnizori, creditori diversi, actionari/asociati (401, 404, 462, 455, 457 si alte conturi
in care urmeaza sa se evidentieze sumele respective);
- sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438).
Astfel, venitul din prescrierea unei datorii la funizori se recunoaste contabil in cursul exercitiului financiar in care s-au indeplinit conditiile de prescriere (3 ani de la data inregistrarii si realizarea tuturor demersurilor legale, pentru decontarea datoriei). Apreciem ca in orice moment anterior debitul catre furnizor e susceptibil de a fi solicitat de catre acesta si, in aceste conditii, venitul nu ar fi existat. Prin urmare, atat economic cat si juridic venitul nu exista pana la momentul prescrierii.
Avand in vedere cele de mai sus monografia contabila a unei datorii prescrise este:
401 = 758 “Furnizori” “Alte venituri din exploatare”
Prin urmare o data cu intrarea in vigoare a OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Europene putem concluziona ca atat din punct de vedere fiscal cat si din punct de vedere contabil, recunoasterea venitului din prescrierea unei datorii se realizeaza in anul in care s-a implinit termenul de prescriptie cumulat cu realizarea pe parcursul a celor trei ani a tuturor demersurilor legale, pentru decontarea acestora.
Comentarii articol (0)