Comisia Europeana propune statelor membre, intr-un raport dat publicitatii miercuri, sa foloseasca fonduri europene pentru integrarea sociala si economica a romilor. Raportul arata ca asigurarea accesului la locuri de munca si educatie nesegregata, precum si la locuinte si servicii medicale reprezinta un element vital pentru integrarea sociala a acestor comunitati.
Integrarea celor 10-12 milioane de romi, cifra estimata, care desemneaza o populatie la fel de mare ca cea a Belgiei sau a Greciei, reprezinta responsabilitatea comuna a statelor membre si a institutiilor UE. Un raport separat a evaluat progresele inregistrate in integrare pe parcursul ultimilor doi ani.
„Ca Uniune fundamentata pe valori puternice, trebuie sa ne asiguram ca drepturile fundamentale ale romilor sunt respectate. Discriminarea impotriva acestei minoritati etnice nu este acceptabila,” a declarat vicepresedinta Comisiei, Viviane Reding, comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. „Rezolvarea problemelor lor aduce beneficii societatilor si economiilor noastre. Numai prin actiuni sustinute si coordonate putem schimba in profunzime situatia romilor in intreaga Europa.”
„Eforturile de integrare a romilor trebuie sa cuprinda intregul ciclu de viata, incepand de la primii ani de gradinita, continuand cu educatie integrata pentru copii, locuri de munca pentru adulti si ingrijirea batranilor. Comunitatile rome reprezinta o parte integranta a luptei noastre impotriva saraciei si a lipsei de locuri de munca”, a subliniat László Andor, comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
„Romii nu au nevoie de o piata separata a fortei de munca, nu au nevoie de scoli care continua segregarea copiilor romi si nu doresc ghetouri renovate pentru romi. Obiectivul nostru este acceptarea romilor in conditii de egalitate, integrarea lor in societate. Fondul Social European reprezinta un instrument puternic de sustinere a acestei abordari transante” mai spune acesta.
In comunicarea sa politica, adoptata miercuri, Comisia schiteaza un program ambitios pe termen mediu pentru rezolvarea celor mai mari probleme de integrare a romilor, inclusiv:
• mobilizarea fondurilor structurale, inclusiv Fondul Social European – care reprezinta impreuna aproape jumatate din bugetul UE – in sprijinul incluziunii romilor;
• luarea in considerare a problemelor romilor in toate domeniile politice relevante la nivel national si european, de la ocuparea fortei de munca la dezvoltarea urbana si de la sanatatea publica la extinderea UE;
• valorificarea potentialului comunitatilor de romi de a sustine o crestere incluziva ca parte a strategiei Europa 2020.
Cu toate ca situatia multor romi din Europa ramane dificila, s-au inregistrat progrese importante la nivel european si national. In ultimii doi ani, UE si statele membre s-au concentrat asupra intaririi eficientei legislatiei antidiscriminare si a finantarii UE in promovarea incluziunii romilor. Aceasta include lupta impotriva discriminarii, segregarii si violentei rasiste, precum si sustinerea programelor de combatere a cercului vicios format de saracie, marginalizare sociala, rezultatele slabe la invatamant si conditiile proaste de locuit si sanatate.
De exemplu, Comisia a lansat actiuni in justitie impotriva a 24 de state membre pentru a se asigura ca legislatia UE antidiscriminare pe motiv de rasa este corect transpusa in legislatia nationala. Din aceste cazuri, 12 sunt inca in curs, in timp ce celelalte 12 s-au incheiat cu succes. Pentru incurajarea utilizarii eficace a fondurilor structurale de catre statele membre, Comisia realizeaza doua studii care vor identifica proiecte, programe si politici de succes pentru incluziunea romilor – unul dintre ele consacrat fondurilor in general si cel de-al doilea sprijinului primit de romi prin intermediul Fondului Social European.
La cererea liderilor UE, Comisia a publicat un raport cuprinzator privind instrumentele UE, politicile si progresele inregistrate in incluziunea romilor, care a fost prezentat la prima reuniune la nivel inalt privind romii din septembrie 2008. Liderii UE au confirmat in decembrie 2008 angajamentul guvernelor lor de a folosi instrumentele disponibile pentru a sustine incluziunea romilor. In 2009, Comisia a lansat o Platforma europeana pentru incluziunea romilor care sa aduca alaturi experti si responsabili politici. Platforma a stabilit 10 principii comune de baza pentru incluziunea romilor pentru a oferi responsabililor politici orientari in elaborarea de actiuni eficace si in punerea in aplicare a acestora.
UE poseda un cadru juridic solid de combatere a discriminarii. Acesta foloseste fonduri structurale europene si abordeaza problema discriminarii romilor in cadrul initiativelor sale de sensibilizare. Mai mult, prin intermediul sau se coordoneaza mai multe domenii politice esentiale, care au o relevanta speciala pentru incluziunea romilor, precum educatia, ocuparea locurilor de munca si incluziunea sociala.
Comentarii articol (0)