ACCES GRATUIT
Liderii UE sprijina planul Comisiei privind integrarea romilor
Cadrul UE al Comisiei Europene pentru strategiile nationale de integrare a romilor a fost aprobat la cel mai inalt nivel politic, arata un comunicat de presa al Comisiei Europene. Astfel fiecare dintre cele 27 de tari ale UE va stabili modul in care intentioneaza sa imbunatateasca situatia celor mai vulnerabile comunitati de romi care traiesc pe teritoriul sau.
Articolul continuă mai jos
Astfel, statele membre vor trebui sa identifice solutii in patru domenii esentiale pentru asigurarea unei mai bune integrari sociale si economice a romilor – educatia, ocuparea fortei de munca, sanatatea si locuintele – si vor trebui sa prezinte masuri proportionale cu dimensiunea populatiei lor rome. Pentru a sustine eforturile nationale, sunt disponibile fonduri UE si un cadru juridic solid de combatere a discriminarii. Guvernele trebuie sa isi prezinte strategiile nationale pana la sfarsitul anului 2011. Comisia Europeana va evalua aceste planuri si va prezenta rapoarte in acest sens in primavara anului viitor.
„Acordul este un pas urias inainte pentru milioane de romi din intreaga Europa. UE trimite astfel un semnal puternic: excluziunea romilor este incompatibila cu valorile noastre societale si cu modelul nostru economic. [..]Acum este momentul sa transpunem cuvintele in fapte. Acest cadru UE nu poate fi incununat de succes fara sprijinul puternic si sustinut al tuturor statelor membre. Astept cu deosebit interes sa vad felul in care fiecare guvern national intentioneaza sa asigure o mai buna integrare a romilor in tara sa”, spune vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.
„Situatia romilor de pe teritoriul Europei s-a inrautatit. Trebuie, prin urmare, sa trecem urgent de la sperante si aspiratii la actiuni concrete, care au un impact real asupra situatiei de la fata locului”, spune si László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
Potrivit Comisiei, cele 10-12 milioane de romi care traiesc in Europa se confrunta in continuare cu discriminare, excluziune si nerecunoasterea drepturilor lor, in timp ce guvernele suporta pierderi ale veniturilor si ale productivitatii din ce in ce mai importante din cauza posibilitatii ca talentul acestei comunitati sa nu fie valorificat. Imbunatatirea integrarii economice si sociale este o necesitate, insa pentru ca aceasta sa fie eficace, este nevoie de o actiune concertata la toate nivelurile pentru a aborda cauzele multiple ale excluziunii.
CE apreciaza ca multe dintre domeniile in care se impune o mai buna integrare a romilor, cum ar fi educatia, ocuparea fortei de munca, sanatatea si locuintele, sunt in primul rand responsabilitati nationale sau regionale. Cu toate acestea, UE are un rol important in coordonarea actiunilor statelor membre si in acordarea de asistenta prin instrumentele financiare, inclusiv prin fondurile structurale si sociale si sprijina eforturile similare depuse in acest sens in interiorul altor organizatii, precum Consiliul Europei.
In vara anului 2010, Comisia Europeana a aparat public punctul de vedere conform caruia romii sunt cetateni ai UE si ar trebui sa beneficieze pe deplin de drepturile de cetateni si sa isi indeplineasca obligatiile care le revin in temeiul dreptului UE.
Mai multe informatii aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)