Proiectul "Colorful but Colorblind", care a reunit ziaristi de etnie roma si nu numai in cadrul realizarii unei serii de 25 de scurt-metraje care spun povestile comunitatilor de romi care traiesc in Europa Centrala si de Est, a fost distins cu un premiu de Society of Professional Journalists din SUA, informeaza Comisia Europeana.
„Sunt mandra sa vad ca un proiect finantat de UE, care combate prejudecati adanc inradacinate impotriva romilor, se bucura de recunoastere peste Atlantic. Acest lucru este o dovada ca angajamentul si eforturile fara precedent ale Uniunii Europene de a promova integrarea sociala si economica a romilor dau rezultate”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.
CE atrage, in acelasi timp, atentia asupra faptului ca majoritatea romilor din Europa se confrunta cu problema unei saracii persistente, a excluziunii sociale si a discriminarii, iar ca urmare a crizei economice si financiare situatia lor se inrautateste si mai mult. Astfel, scopul proiectului „Colorful but colorblind” a fost de a contribui la descurajarea stereotipurilor indreptate impotriva romilor prin utilizarea creativa a suporturilor multimedia in relatarile privind diverse aspecte ale acestei minoritati. Proiectul a reunit 50 de ziaristi de etnie roma si nu numai, care au fost formati cu ajutorul specialistilor in domeniul scenariilor multimedia.
Proiectul a vizat mai ales Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Romania si Slovacia, toate tari cu o populatie roma importanta. Acesta a fost cofinantat de Uniunea Europeana, beneficiind de finantari de peste 300 de mii de euro prin programul UE „Drepturi fundamentale si cetatenie”.
Cele 10-12 milioane de romi care traiesc in Europa se confrunta cu problema discriminarii, a excluziunii si a nerecunoasterii drepturilor lor, in timp ce guvernele suporta pierderi ale veniturilor si ale productivitatii din ce in ce mai importante din cauza posibilitatii ca talentul acestei comunitati sa nu fie valorificat.
“Este imperativ sa se asigure o mai buna integrare economica si sociala a romilor, insa pentru ca aceasta sa fie eficace, este nevoie de o actiune concertata la toate nivelurile pentru a aborda cauzele multiple ale excluziunii”, se arata in comunicatul de presa al CE.
Multe dintre domeniile in care se impune o mai buna integrare a romilor, cum ar fi educatia, ocuparea fortei de munca, sanatatea si locuintele, sunt in primul rand responsabilitati nationale sau regionale. Cu toate acestea, UE detine un rol important in coordonarea actiunii statelor membre. La 5 aprilie 2011, Comisia a propus un cadru UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor. Acesta se axeaza pe patru domenii prioritare: accesul la educatie, locuri de munca, sanatate si locuinte. Statele membre au fost rugate sa stabileasca obiective nationale specifice de integrare a romilor, care sa reflecte dimensiunea populatiei lor rome si situatia actuala a politicilor lor de integrare. Acest cadru va contribui la orientarea politicilor nationale privind romii si la mobilizarea fondurilor disponibile la nivelul UE pentru sprijinirea eforturilor de integrare.
La 24 iunie 2011, liderii europeni au adoptat cadrul UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor. Statele membre vor trebui sa prezinte strategii nationale privind romii pana la sfarsitul anului 2011. Statele membre vor trebui sa specifice felul in care vor contribui la indeplinirea obiectivelor globale ale UE pentru integrarea romilor. Comisia va evalua apoi strategiile nationale si va prezenta un raport in acest sens Parlamentului European si Consiliului in primavara anului 2012. Acest proces va fi reluat in fiecare an, lansandu-se astfel o revizuire periodica a progreselor inregistrate la nivel national in contextul cadrului UE.
Comentarii articol (0)