Peste 80 de milioane de persoane din UE traiesc in continuare cu riscul saraciei si un sfert dintre acesti cetateni sunt copii. Criza economica a exacerbat aceasta situatie, expunand si mai mult grupurile vulnerabile. Acum, cand Anul european impotriva saraciei si excluziunii sociale 2010 se apropie de final, UE trebuie sa isi intensifice in continuare eforturile in acest domeniu esential pe parcursul deceniului urmator.
Aducerea grupurilor vulnerabile in centrul societatilor noastre si al pietelor fortei de munca este esentiala pentru o crestere durabila si favorabila incluziunii. Reducerea saraciei reprezinta un motor al acestei cresteri viitoare. La initiativa Comisiei Europene, liderii UE au stabilit deja, pentru prima data, un obiectiv cuantificat concret de reducere a saraciei si a excluziunii sociale cu cel putin 20 de milioane de persoane pana in 2020. Comunicarea de astazi, „Platforma europeana de combatere a saraciei si a excluziunii sociale” stabileste modalitati de sprijinire a statelor membre in trecerea la o viteza superioara a combaterii excluziunii sociale. Țarile trebuie sa isi stabileasca acum propriile obiective nationale ambitioase si sa raporteze progresele inregistrate in fiecare an. Comisia va sustine aceste eforturi prin mobilizarea – printre altele – a unor politici precum protectia sociala, ocuparea fortei de munca si educatia, precum si a finantarii UE. Ea va promova, de asemenea, noi parteneriate si noi modalitati de combatere a saraciei prin inovare sociala pentru incercarea unor noi idei politice.
„Combaterea saraciei este o necesitate economica. Prin milioanele de oameni care traiesc in continuare la marginea societatii, risipim o mare parte a resurselor noastre umane. Copiii, tinerii, migrantii, batranii si alte grupuri vulnerabile au nevoie de o atentie speciala.” El a adaugat: „Sunt convins ca initiativa emblematica a platformei va contribui la indeplinirea obiectivului la nivelul UE, actionand ca o rampa de lansare pentru solutii inovatoare si eficiente din punct de vedere al costurilor in lupta impotriva excluziunii”, spune László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
Una dintre cele sapte initiative emblematice ale strategiei Europa 2020 a UE, comunicarea privind Platforma europeana impotriva saraciei si excluziunii sociale stabileste actiuni de stimulare a activitatii la toate nivelurile pentru a se atinge obiectivul principal al UE de reducere a saraciei. Aceasta este complementara si strans legata de celelalte initiative emblematice care se concentreaza pe cresterea ocuparii fortei de munca si imbunatatirea educatiei si competentelor.
Comunicarea de astazi ia in considerare atat problemele prezente pe care le are Europa in combaterea saraciei si excluziunii sociale, cat si natura schimbatoare a saraciei. In plus, comunicarea identifica necesitatea generala a realizarii de actiuni anti-saracie pe intreg spectrul politic precum: prevenirea transmiterii saraciei de la generatie la generatie si combaterea saraciei copiilor; utilizarea ocuparii fortei de munca drept cale de iesire din saracie prin strategii de incluziune activa si intetirea eforturilor de integrare sociala si economica a grupurilor minoritare precum romii.
Statele membre trebuie sa preia initiativa in combaterea excluziunii sociale si a saraciei. Ele isi vor detalia initiativele in rapoartele nationale privind strategia Europa 2020, drept contributii la crearea de crestere economica si de locuri de munca. Comisia va evalua aceste actiuni si va stabili bune practici.
Printre actiunile esentiale ale platformei se numara:
• Promovarea inovarii in politica sociala. Incurajarea inovarii pentru gasirea de solutii inteligente in Europa post-criza, mai ales in sensul unui sprijin social mai eficient si eficace. Aceasta inseamna promovarea inovarii pe baza de probe in politica sociala prin utilizarea de metode de incercare pe baza de probe si evaluarea schimbarilor de politici. De exemplu, incercarea de diferite modalitati de distributie sau gestionare a beneficiilor existente pentru grupuri specifice.
• La nivel UE. Utilizarea la maximum a tuturor fondurilor UE, mai ales Fondul social european, pentru sprijinirea obiectivelor de incluziune sociala si propunerea ca politica sociala sa devina o prioritate pentru viitoarele finantari ale UE. Noul instrument de microfinantare va deveni functional la inceputul anului 2011 si are drept obiectiv sprijinirea grupurilor vulnerabile pentru a obtine acces la imprumuturi pentru infiintarea propriilor intreprinderi.
• Eficientizarea si imbunatatirea reactivitatii protectiei sociale si serviciilor la noile necesitati sociale. Comisia va publica, in 2011, o carte alba pentru abordarea securitatii, adecvarii si viabilitatii pensiilor. De asemenea, se planifica actiuni legate de calitatea serviciilor sociale, de inegalitatile in ceea ce priveste sanatatea si de excluziunea de la locuinta, iar 2012 va fi Anul european al imbatranirii active.
• Atragerea unei game mult mai extinse de parteneri in lupta impotriva excluziunii. Comisia va prezenta orientari voluntare privind implicarea partilor interesate in definirea, conceperea si realizarea de actiuni de reducere a saraciei care sa aiba loc la nivel national, regional si local.
„Platforma europeana impotriva saraciei si excluziunii sociale” poate fi consultata aici.
Comentarii articol (2)