Parchetul nu va mai avea posibilitatea de a solicita internarea nevoluntara a persoanelor cu tulburari psihice, atributiile procurorilor limitandu-se doar la a autoriza internarea acestor persoane, potrivit unui proiect de lege, elaborat de Ministerul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii a elaborat un
proiect de lege pentru modificarea Legii sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice nr. 487/2002, prin care se se coreleaza dispozitiile Legii sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice nr. 487/2002 cu prevederile dreptului intern si international.
Potrivit notei de fundamentare,
procedura prevazuta de articolele 49 – 56 din Legea nr. 487/2002 privind internarea nevoluntara, vine in contradictie cu dispozitiile art. 6 din Conventie, dreptul persoanei la un proces echitabli si cu jurisprudenta Curtii Europene. In aceste conditii, se impune modificarea Legii 487/2002, pentru corelarea dispozitiilor acesteia cu dispozitii din dreptul intern si international.
Astfel,
in situatiile in care medicul psihiatru suspecteaza existenta unui conflict de interese intre pacient si reprezentantul sau personal, va sesiza autoritatea tutelara si nu Parchetul, asa cum prevede, in prezent, legea nr. 487/2002.
De asemenea, reprezentantul legal al persoanei care prezinta tulburari psihice va putea fi informat de catre medic in legatura cu deciziile terapeutice ale specialistilor.
Potrivit proiectului elaborat de MS,
internarea nevoluntara nu se va mai realiza la cererea procurorilor, ci doar la solicitarea:
- medicului de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
- familiei persoanei;
- reprezentantii serviciilor abilitate ale administratiei publice locale;
- reprezentantii politiei, jandarmeriei sau ai pompierilor.
Totodata, decizia de internare silita se va confirma, in termen de cel mult 72 de ore de la internare, pe baza unei notificari facute de catre medicul care a internat pacientul si de catre o comisie de revizie a procedurii. Din comisie nu vor mai putea face parte reprezentanti ai societatii civile, ci doar 2 psihiatri, pe cat posibil altii decat cel care a internat persoana si un medic de alta specialitate.
Decizia de internare nevoluntara urmeaza a fi notificata, in cel mult 24 de ore, care curg de la epuizarea celor 72 de ore din momentul internarii. Proiectul de act normativ prevede, totodata,
posibilitatea procurorilor de a autoriza aceasta decizie de internare nevoluntara, avand la dispozitie documentele medicale ale pacientului.
Astfel, in situatia in care parchetul de pe langa judecatoria competenta considera ca internarea nevoluntara este nejustificata, va dispune
efectuarea unei noi examinari psihiatrice de catre o alta comisie decat cea de revizie, formata din managerul spitalului, doi psihiatri si un medic de alta specialitate. Reexaminarea se va efectua in termen de 72 de ore de la inregistrarea rezolutiei procurorului la unitatea sanitara.
Decizia comisiei va fi comunicata procurorului, urmand ca acesta sa decida daca autorizeaza sau nu internarea pacientului.
Daca sunt nemultumiti de decizia Parchetului, pacientul sau reprezentantul sau vor putea sesiza judecatoria pe langa care se afla parchetul.
De asemenea, in cadrul procesului, pacientul va fi audiat de catre judecator, daca starea sa o permite. In situatia in care acest lucru nu este posibil, pentru audiere, judecatorul se va deplasa la unitatea in care este internat pacientul. In astfel de cazuri, instanta va decide de urgenta, in camera de consiliu.
In plus, pacientul, familia sau reprezentantul vor avea posibilitatea de a solicita efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice.
In acelasi timp, proiectul de modficarea a Legii prevede ca hotararea instantei sa fie supusa recursului, in termen de 5 zile de la comunicare. Insa,
recursul nu va suspenda executarea.
Desi nu constituie o sanctiune privativa de libertate, masura internarii nevoluntare este una care priveaza de libertate persoana internata nevoluntar. Pacientul nu are libertatea de a parasi institutia medicala in care a fost internata impotriva vointei sale. In acest sens, se impun a fi asigurate toate garantiile constitutionale, precum si cele instituite prin pactele si tratatele internationale la care Romania este parte in material dreptului persoanei la libertate si siguranta.
Va prezentam ca fisier atasat proiectul MS de modificare a Legii nr. 487/2002.
Comentarii articol (1)