În baza noii reglementări, internările nevoluntare în cazul acestor bolnavi pot fi făcute și în cadrul secțiilor de psihiatrie ale altor instituții spitalicești, nu numai în spitalele de psihiatrie, dacă acestea au condiții adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiții specifice, cum este în prezent.
Conform notei de fundamentare care a prefațat propunerea, modificarea este justificată de existența unor secții de psihiatrie și în cadrul spitalelor universitare, județene, municipale, clinice sau de urgență, astfel fiind creată posibilitatea creșterii accesului la astfel de servicii, limitate până acum numai la cele oferite de instituțiile de specialitate.
Referitor la subiectul internărilor nevoluntare, instituția Avocatului Poporului a elaborat la începutul acestui an un raport special, în care evaluează situația respectării drepturilor și libertăților persoanelor internate nevoluntar, în lumina jurisprudenței CEDO și a petițiilor adresate pe această temă instituției Avocatul Poporului.
Documentul evidențiază o serie de probleme și disfuncționalități în domeniul internărilor nevoluntare, cum ar fi: supraaglomerarea, lipsa de personal, condițiile de cazare și tratament, gestionarea cazurilor sociale, respectarea procedurilor judiciare și a dreptului la informare, reprezentare și contestare, reevaluarea periodică a pacienților, transportul și escortarea pacienților.
Raportul propune o serie de măsuri legislative și administrative pentru a asigura respectarea drepturilor și libertăților persoanelor internate nevoluntar, cum ar fi: modificarea și completarea Legii nr. 487/2002 privind sănătatea mintală, elaborarea unor norme și protocoale clare și unitare, creșterea capacității și calității serviciilor de sănătate mintală, dezvoltarea serviciilor comunitare alternative, consolidarea rolului organizațiilor neguvernamentale în monitorizarea și evaluarea periodică a situației.
De asemenea, Avocatul Poporului recomandă luarea de măsuri administrative pentru respectarea drepturilor pacienților, îmbunătățirea procedurilor de internare nevoluntară, formarea și instruirea personalului medical și auxiliar și colaborarea între diferitele instituții implicate în sănătatea mintală și protecția socială. Aceste recomandări vizează îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale și a respectării drepturilor omului în contextul sănătății mintale, în linie cu standardele naționale și internaționale.
Conform Legii 487/2002, solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se poate face de către:
- medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană;
- familia persoanei;
- reprezentanții serviciilor abilitate ale administrației publice locale;
- reprezentanții poliției, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
Dacă medicul psihiatru consideră că nu există motive medicale pentru internare nevoluntară, nu va reține persoana adusă şi va înscrie decizia sa, cu motivarea respectivă, în documentaţia medicală.
Comentarii articol (0)