ACCES GRATUIT
CE ofera finantare de 35 de mil. euro pentru proiectele de mediu transformate in idei de afaceri
Comisia Europeana a lansat, marti, un program prin care persoanele interesate sa transforme provocarile in materie de protectia mediului inconjurator in oportunitati de afaceri, pot depune, pana la data de 9 septembrie 2010, proiecte privind reciclarea materialelor, materiale de constructii durabile, sectorul alimentelor si bauturilor sau afaceri ecologice, bugetul pentru finantare oferit de CE fiind de 35 de milioane de euro.
Articolul continuă mai jos
In baza cererii de propuneri pentru ecoinovare din 2010, prevazuta de Programul pentru Competitivitate si Inovare, fondurile sunt disponibile pentru proiecte noi din domeniul materialelor reciclabile, din cel al materialelor de constructii durabile, din sectorul alimentelor si bauturilor si din cel al practicilor de afaceri ecologice.
De asemenea, CE asteapta propunerile din partea intreprinderilor mici care ofera produse sau servicii ecologice si necesita sprijin pentru intrarea pe piata.
Perioada de depunere a proiectelor a inceput in data de 13 aprilie si se termina pe 9 septembrie 2010. Aproximativ 50 de proiecte pot fi alese pentru finantare.
„Aceasta cerere de propuneri de proiecte inovatoare ofera talentului antreprenorial european o sansa enorma de a prezenta idei noi pentru reducerea amprentei ecologice. Programul CIP pentru ecoinovare dovedeste ca protectia mediului este o afacere profitabila iar numeroase produse si servicii demonstreaza ca cresterea competitivitatii si protectia mediului pot merge mana in mana”, a declarat Janez Potoènik, Comisarul european pentru mediu.
Cererea de proiecte se refera la patru domenii principale:
- reciclarea materialelor
- materiale de constructii durabile
- sectorul alimentelor si bauturilor
- afaceri ecologice
Finantare de pana la 50% din costurile proiectului
Cererea de propuneri de proiecte este adresata in mod special IMM-urilor care au dezvoltat un produs, proces sau serviciu ecologic care este fiabil din punct de vedere tehnologic dar nu a reusit sa se impuna pe piata. Se acorda cofinantare directa prin subventii care acopera pana la 50% din costul total al proiectului.
Se estimeaza ca fondurile disponibile, si anume, 35 de milioane € pentru proiectele din 2010, vor crea intre 45 si 50 de proiecte noi.
Proiectele vor fi alese in functie de abordarea inovatoare, de potentialul de replicare pe piata si de contributia adusa politicilor europene de mediu mai ales din punctul de vedere al utilizarii eficiente a resurselor.
Momentan, se deruleaza aproximativ 44 de proiecte prin aceasta schema, iar alte 45 de proiecte vor fi lansate in cursul acestui an. Proiecte se pot referi la transformarea cauciucurilor folosite in materiale izolante de calitate, utilizarea plantatiilor de bambus la purificarea apelor „gri” (ape care au fost folosite pentru spalat in gospodarii) si inlocuirea etichetelor de hartie cu tehnologii laser inovatoare.
Cu un buget anual de aproximativ 200 de milioane euro in perioada 2008-2013, programul de ecoinovare din cadrul CIP sustine prima utilizare si consacrarea pe piata a solutiilor durabile care folosesc mai eficient resursele naturale ale Europei. Programul de ecoinovare din cadrul CIP este componenta verde a programului cadru pentru competitivitate si inovare (CIP) si un contribuitor dinamic la planul de actiune pentru tehnologii de mediu (ETAP).
Toata documentatia relevanta legata de cererea de propuneri de proiecte este disponibila aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)