Acordarea concediilor medicale se va face in conditii mult mai exigente, persoanele care solicita concediu medical urmand a fi verificate la domiciliu. De asemenea, medicii care elibereaza certificate de concediu ilegale vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei si sunt prevazute masuri prin care se reduc termenele dupa care se pot prelungi concediile medicale..
OUG nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 268, din 26 aprilie 2010.
Noile masuri dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale.
Astfel, potrivit OUG nr. 36/2010,
verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in
vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.
“Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei, republicata”, se precizeaza, de asemenea, in actul normativ.
Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca care refuza verificarea prezentei, plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Actul normativ publicat in Monitorul Oficial prevede ca
pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.”
Totodata, OUG prevede si
cresterea cuantumului amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale.Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse
intre 2.500 lei si 5000 lei, dublu fata de cuantumul prezent.
Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse
intre 5.000 lei si 10.000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.
O alta noutate o reprezinta
prelungirea concediului care se va putea face incepand cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche.
Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Actul normativ prevede, insa, si exceptii. In acest sens, sunt specificate o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acorda certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decat cele care se incadreaza la afectiunile comune. Potrivit actului normativ, durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarulzilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.
In OUG nr. 36/2010 se mentioneaza ca
certificatele de concediu medical eliberate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se depun la casele de asigurari de sanatate in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
In acelasi timp, este prevazut ca, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a OUG, sa fie aprobate normele de aplicare a prezentului act normativ.
Potrivit Ministerului Sanatatii, in prezent, aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate este cheltuit pe plata concediilor medicale. In 2009, suma platita pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, dublu fata de anul 2006 cand s-au platit 482 milioane de lei. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2.700.000 certificate, eliberate la un numar de aproximativ 5.000.000 de angajati cati are in prezent Romania.
Comentarii articol (54)