avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... procedura contestare CM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

procedura contestare CM

Buna ziua,
va rog sa-mi spune-ti care este procedura de contestare a unui Certificat Medical.
cum se poate verifica un angajat,cum se procedeaza,etc.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: mon_maria , utilizator 10:07, 27 Februarie 2013
Puteti solicita controlul modului de eliberare a certificatului de concediu medical. Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii CNAS sau a caselor teritoriale de sanatate.

Asadar, aveti la dispozitie posibilitatea oferita de catre Ordinul 627 din 12 iulie 2010 pentru aprobarea Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate Publicat in Monitorul Oficial 512 din 22 iulie 2010 ,de a sesiza Casa de Sanatate daca aveti indoieli ca concediul nu ar fi acordat pt. o afectiune reala.
In Anexa-Metodologie de control,la lit.A se prevede :
A. Efectuarea controlului la sesizarea casei de asigurari de sanatate de catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate

1. Platitorii de indemnizatii prevazuti la art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pot sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajatii sau asiguratii proprii.

2.1. Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical si va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare

De asemenea, angajatorul are posibilitatea de a efectua un control la domiciliul salariatului pe perioada concediului medical .. exista prevederi legale in materie , si anume : OUG 36/2010 pentru modificarea si completarea OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

1. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 3^1 Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate."
multumesc pentru raspuns.
mai am o singura intrebare:cum trebuie sa procedeze angajatorul pentru verificarea la domiciliu?
Potrivit OUG nr. 36/2010, verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.
In acest context, angajatorii pot solicita prezenta unui reprezentant al politiei in vederea verificarii prezentei asiguratilor la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata de acestia, prezenta politiei nefiind, insa, obligatorie, potrivit Normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
www.avocatnet.ro/content/art...

Buna ziua,
Am inteles procedura de contestare a cencediilor medicale, in mare. Poate ma puteti ajuta cu urmatorul caz: salariat care aduce concedii medicale incepand cu luna decembrie pana in prezent, totalizand un numar de 90 zile. Cel mai probabil ca va merge la comisie.
Indoiala noastra este determinata de faptul ca pe fiecare certificat medical este trecut un alt cod de diagnostic, respectiv eliberat de medici diferiti (ortopedie, medic familie, psihiatrie). Avand in vedere ca angajatorul a platit aceste medicale, chiar daca a avut suspiciune, mai poate sa le conteste la CASMB? Sau, certificatele medicale de la comisie, pot fi si acestea contestate?
Va multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie privind eliberarea nejustificata a c.m. ContSters146823 ContSters146823 In conformitate cu art.88 din ordinul CNAS nr. 60/32/2006 de aplicare a OUG 158/2005, institutia unde lucrez a contestat la CJAS modul de eliberare a unui ... (vezi toată discuția)
Contestare concediu medical gineta826 gineta826 Buna seara! In 20 februarie 2013 am intrat in concediu medical, boala obisnuita, cu probleme de sarcina, in 25 aprilie 2013 am intrat in concediu prenatal. Din ... (vezi toată discuția)
Concediu medical AurelCh AurelCh Buna ziua.As vrea sa stiu daca angajatorul are dreptul sa ceara analizele medicale,diagnosticul exact si scrisoare medicala de la angajatul aflat in concediu ... (vezi toată discuția)