avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua.As vrea sa stiu daca angajatorul are dreptul sa ceara analizele medicale,diagnosticul exact si scrisoare medicala de la angajatul aflat in concediu medical.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:44, 12 Ianuarie 2014
Angajatul trebuie sa prezinte angajatorului doar concediul medical acordat de medic! Diagnosticul, boala respectiva reprezinta un element de confidentialitate intre doctor si pacientul caruia i s-a acordat CM! Atentie la termenele de depunere (cele eliberate de spital trebuie depuse pana la sfarsitul lunii in care s-a acordat CM, iar cele eliberate de medicul de familie pana pe 5 ale lunii urmatoare celei in care a fost acordat respectivul CM).
multumesc frumos.Exista cumva si o lege?,Pentru ca mie mi-au cerut sa duc analizele(radiografii),si scrisoare medicala,ca acestea sa fie trimise la Bucuresti(eu sunt din Tg Mures) pentru validarea diagnosticului.
1. Potrivit art 67 alin 1 Ordin MSP 60/2006, certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.

2. Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.

3. Angajatorul poate solicita controlul modului de eliberare a certificatului de concediu medical. Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii CNAS sau a caselor teritoriale de sanatate.

Asadar, acesta are la dispozitie posibilitatea oferita de catre Ordinul 627 din 12 iulie 2010 pentru aprobarea Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate Publicat in Monitorul Oficial 512 din 22 iulie 2010 ,de a sesiza Casa de Sanatate daca aveti indoieli ca concediul nu ar fi acordat pt. o afectiune reala.
In Anexa-Metodologie de control,la lit.A se prevede :
A. Efectuarea controlului la sesizarea casei de asigurari de sanatate de catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate

4. Platitorii de indemnizatii prevazuti la art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pot sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajatii sau asiguratii proprii.

Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical si va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare

De asemenea, angajatorul are posibilitatea de a efectua un control la domiciliul salariatului pe perioada concediului medical .. exista prevederi legale in materie , si anume : OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Art. 3^1 Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie privind eliberarea nejustificata a c.m. ContSters146823 ContSters146823 In conformitate cu art.88 din ordinul CNAS nr. 60/32/2006 de aplicare a OUG 158/2005, institutia unde lucrez a contestat la CJAS modul de eliberare a unui ... (vezi toată discuția)
Procedura contestare cm constantin2408 constantin2408 Buna ziua, va rog sa-mi spune-ti care este procedura de contestare a unui Certificat Medical. cum se poate verifica un angajat,cum se ... (vezi toată discuția)
Certificat de concediu medical neprimit de angajator Concediu m Concediu m Am fost internat în spital la Iași în perioada 28.10.2018 _02.11.2018 cînd am fost externat..Eu locuiesc și lucrez in Tg Neamț. La externare am primit 3 ... (vezi toată discuția)