avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare concediu medical

Buna seara! In 20 februarie 2013 am intrat in concediu medical, boala obisnuita, cu probleme de sarcina, in 25 aprilie 2013 am intrat in concediu prenatal. Din luna decembrie 2012 angajatorul nu mi-a achitat drepturile salariale. Acum cand am trimis o notificare catre angajator prin care solicit sa-mi achite salariul la zi angajatorul vrea sa-mi conteste concediile medicale. Va rog sa-mi spuneti daca poate sa faca acest lucru si care ar fi modalitatea. Mentionez ca am anuntat in luna ianuarie a acestui an in scris ca sunt insarcinata, am primit semnatura pe notificare si numar de inregistrare. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:12, 15 Mai 2013
1. Angajatorul poate solicita controlul modului de eliberare a certificatului de concediu medical. Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii CNAS sau a caselor teritoriale de sanatate.

Asadar, acesta are la dispozitie posibilitatea oferita de catre Ordinul 627 din 12 iulie 2010 pentru aprobarea Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate Publicat in Monitorul Oficial 512 din 22 iulie 2010 ,de a sesiza Casa de Sanatate daca aveti indoieli ca concediul nu ar fi acordat pt. o afectiune reala.
In Anexa-Metodologie de control,la lit.A se prevede :
A. Efectuarea controlului la sesizarea casei de asigurari de sanatate de catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate

1. Platitorii de indemnizatii prevazuti la art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pot sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajatii sau asiguratii proprii.

2.1. Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical si va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare

De asemenea, angajatorul are posibilitatea de a efectua un control la domiciliul salariatului pe perioada concediului medical .. exista prevederi legale in materie , si anume : OUG 36/2010 pentru modificarea si completarea OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

1. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 3^1 Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate."

2. Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Multumesc! Vreau sa va mai intreb daca in perioada concediului medical pre si post natal pot fi vizitata la domiciliu ca si in cazul unui concediu medical obisnuit, in aceleasi intervale orare?
Legea nu face distinctie pentru astfel de sitiuatii ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie privind eliberarea nejustificata a c.m. ContSters146823 ContSters146823 In conformitate cu art.88 din ordinul CNAS nr. 60/32/2006 de aplicare a OUG 158/2005, institutia unde lucrez a contestat la CJAS modul de eliberare a unui ... (vezi toată discuția)
Procedura contestare cm constantin2408 constantin2408 Buna ziua, va rog sa-mi spune-ti care este procedura de contestare a unui Certificat Medical. cum se poate verifica un angajat,cum se ... (vezi toată discuția)
Concediu medical AurelCh AurelCh Buna ziua.As vrea sa stiu daca angajatorul are dreptul sa ceara analizele medicale,diagnosticul exact si scrisoare medicala de la angajatul aflat in concediu ... (vezi toată discuția)