Ministerul Sanatatii ar putea finaliza transferul unitatilor sanitare publice cu paturi catre administratia locala, pana la data de 1 iulie 2010, actele normative prin care se reglementeaza derularea procesului de descentralizare fiind supuse dezbaterii publice la finalul saptamanii trecute, informeaza un comunicat de presa al ministerului.
Astfel, MS a lansat spre dezbatere: proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii si proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea Listei unitatilor sanitare publice cu paturi pentru care se transfera managementul asistentei medicale catre autoritatile administratiei publice locale si catre Primaria Municipiului Bucuresti.
Potrivit celor doua proiecte, elaborate de MS
pana la data de 1 iulie, ministerul va finaliza transferul unitatilor sanitare publice cu paturi catre administratia locala, urmand sa fie transferate autoritatilor locale peste 85% din unitatile sanitare aflate in sistemul public.
Astfel,
din cele 435 unitati sanitare publice existente, in prezent, pe teritoriul Romaniei, 373 sunt propuse pentru a fi transferate catre autoritatea locala.
“Prin descentralizare vom da posibilitatea comunitatii locale sa se implice direct in dezvoltarea sistemului sanitar si, prin asta, vom aduce decizia mai aproape de pacient. Descentralizarea reprezinta in acest moment, pentru Romania, una dintre solutiile de eficientizare, dar si de asigurare a transparentei decizionale. Descentralizarea spitalelor reprezinta si unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Sanatatii, pentru anul 2010, si un punct important in Programul de Guvernare si rapoartele Bancii Mondiale pentru domeniul sanitar. Chiar daca termenul vi se pare demonetizat si l-ati auzit probabil in discursurile mai multor ministri, eu cred ca descentralizarea reprezinta procesul care va putea duce la stabilizarea sistemului sanitar, poate insemna mai multa echitate si mai multa sustenabilitate”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
De asemenea, Ministrul Sanatatii a mai subliniat ca acest proces nu insemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunitatilor locale. Prin descentralizare, Ministerul Sanatatii isi consolideaza rolul firesc, acela de strateg si formator de politici publice, si va ceda rolul de administrator comunitatilor care cunosc si sunt aproape de nevoile cetatenilor pe care ii reprezinta. Totodata, transferul catre autoritatile locale urmareste si c
resterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial.
Astfel, autoritatile locale vor avea in administrare logistica, financiara si umana a tot ce inseamna unitate sanitara publica. Managerul din aceste unitati va incheia contractul de management cu conducerea administratiei locale si nu cu ministrul Sanatatii, asa cum se intampla in prezent. In acelasi timp, dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile judetene. Conform actelor normative,
urmeaza a se transfera si dreptul de supraveghere asupra contractelor cu casele de asigurari de sanatate.
Ministrul sanatatii precizeaza ca procesul de descentralizare nu va crea probleme financiare suplimentare autoritatilor locale si
nu vor fi disponibilizari in cadrul personalului medical.
Descentralizarea se va face cu consultarea sindicatelor, structurilor associative ale administratiei publice locale, a asociatiilor de pacienti si a tuturor categoriilor afectate si interesate de acest subiect.
Va prezentam ca fisier atasat cele doua proiecte ale MS.
Comentarii articol (4)