Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o Ordonanta de urgenta privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii Publice (MS) catre autoritatile administratiei publice locale, a anuntat ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu.
„Descentralizarea sistemului de sanatate este o tinta a reformei sistemului, initiata in 2005” a afirmat ministrul Nicolaescu.
”Actul normativ adoptat astazi reprezinta ultima faza in descentralizarea competentelor detinute in prezent de Ministerul Sanatatii catre autoritatile administratiei publice locale si stabileste cadrul legal pentru descentralizarea managementului asistentei medicale spitalicesti si intarirea responsabilitatii administratiei publice locale fata de cetatean”, a mai spus Eugen Nicolaescu.
Guvernul sustine ca prin descentralizarea sistemului sanitar, oferta de servicii medicale se va realiza in concordanta cu nevoile reale ale comunitatii, iar autoritatile administratiei publice locale vor fi implicate nemijlocit in imbunatatirea adresabilitatii si accesibilitatii serviciilor medicale.
„Ordonanta adoptata astazi asigura stabilitatea personalului angajat, in contextul asigurarii finantarii acestuia de catre autoritatile administratiei publice locale”, a mai precizat ministrul Sanatatii.
Prin descentralizare va creste rolul administratiei publice locale in dezvoltarea si implementarea de programe de sanatate care sa raspunda nevoilor comunitatii.
Ordonanta va fi operabila efectiv incepand cu
1 ianuarie 2009, pana atunci fiind necesar a se realiza lucrarile de adaptare a normelor specifice.
Principalele prevederi se refera la descentralizarea integrala a asistentei medicale comunitare, scolare, a activitatii mediatorilor sanitari, a managementului unor unitati sanitare cu paturi si a unor activitati de avizare si autorizare de catre autoritatile publice locale.
O prevedere importanta vizeaza demararea, in Bucuresti, a unui proiect-pilot, cu durata de un an, in cadrul caruia spitalele vor fi transferate catre autoritatile locale, in principal catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Exceptie vor face spitalele de urgenta care raman in continuare in administrarea Ministerului Sanatatii. In functie de rezultatele inregistrate, acest proiect-pilot se va putea extinde la nivelul intregii tari.
Se vor transfera catre autoritatile administratiei publice locale si catre Primaria Municipiului Bucuresti managementul asistentei medicale acordate in unele unitati sanitare cu paturi, din urmatoarele categorii:
a) centrele de sanatate;
b) spitalele comunale
c) spitalele orasenesti;
d) unitati sanitare cu paturi din Municipiul Bucuresti si din municipiile capitale de judet.
In aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale au urmatoarele atributii:
a) asigurarea managementului asistentei medicale prin structuri cu atributii specifice in acest domeniu;
b) aprobarea propunerilor privind modificarea structurii organizatorice, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului si a denumirilor pentru spitalele publice din domeniul lor de competenta, toate se vor face cu avizul conform al Ministerului Sanatatii Publice ;
c) controlul modului de utilizare de catre spitalele a fondurilor alocate.
Unitatile sanitare de urgenta raman in subordinea MS
„Mentionez ca in municipiului Bucuresti se transfera numai unele unitati sanitare cu paturi, in continuare unitatile sanitare cum sunt cele de urgenta, care asigura asistenta medicala de urgenta la nivel national, nu se transfera” a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
Pentru Bucuresti, creste rolul si importanta Consiliului General al Municipiului Bucuresti in ceea ce inseamna organizarea si functionarea asistentei medicale spitalicesti, in exercitarea atributiilor de coordonare a acestor domenii la nivelul Capitalei.
„Credem ca este un proces de clarificare si departajare a competentelor si responsabilitatilor la nivel local in domeniul asistentei medicale” a spus ministrul Sanatatii.
Criteriile in baza carora se transfera unitatile sanitare cu paturi vor fi prevazute in mod detaliat in Hotararea de Guvern privind aprobarea listei unitatilor sanitare publice cu paturi al caror management se transfera, in 30 de zile de la intrarea in vigoare a OUG.
De asemenea, pana la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista tuturor unitatilor sanitare cu paturi care vor trece la comunitatile locale.
Prin OUG adoptata miercuri , autoritatile administratiei publice locale isi extind competentele in urmatoarele domenii:
• asistenta medicala comunitara: se transfera astfel autoritatilor locale competentele legate de finantarea, recrutarea, instruirea si evaluarea activitatii mediatorilor sanitari;
• asistenta medicala desfasurata in unitatile de invatamant, inclusiv finantarea acestora.
Imobilele in care isi desfasoara activitatea cabinetele medicale si de medicina dentara din gradinite si scoli, precum si aparatura medicala din cadrul acestora se preiau de catre autoritatile administratiei publice locale, in conditiile legii.
Acolo unde nu exista cabinete medicale si de medicina dentara in gradinite si scoli, asistenta medicala se va putea realiza prin medicii de familie si medicii dentisti din localitatile respective sau din localitatile apropiate.
Pentru exercitarea atributiilor si competentelor descentralizate, se vor asigura transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sanatatii Publice.
„Descentralizarea prevazuta prin prezenta ordonanta se va realiza in circa 1 an de zile, fiind insotita de descentralizarea si regionalizarea unor servicii ale MSP – asistenta medicala, sanatatea publica, inspectia sanitara si reglementarea dispozitivelor medicale, activitatea care se va reglementa in urmatoarele saptamani prin Hotarari ale Guvernului”, a mai declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
Comentarii articol (0)