De la 1 iulie, spitalele vor functiona in subordinea administratiei publice locale. Astfel, managementul a 373 de spitale va fi asigurat de autoritatile locale, in timp ce, in subordinea Ministerului Sanatatii (MS) vor ramane doar 62 de spitale.
Ordonanta de Urgenta nr. 48/2010 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 384, din 10 iunie 2010.
La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat, in sedinta din saptamana trecuta, trecerea spitalelor in subordinea administratiei publice locale, precum si lista spitalelor al caror management va fi transferat autoritatii administratiei publice locale.
“Este vorba de un numar de peste 373 de spitale, la nivelul intregii tari si a municipiului Bucuresti, al caror management va fi asigurat de acum incolo de autoritatile locale”, a explica Cseke Atilla, ministrul Santatii.
Conform ministrului, in subordinea Ministerului Sanatatii vor ramane un numar de 62 de spitale, intre care institute nationale pe diverse specialitati, unitatile sanitare care sunt declarate de interes national si spitale judetene de urgenta la nivel regional considerate strategice.
“V-as spune de cativa pasi care au precedat descentralizarea. Este vorba, dupa cum stiti, de reducerea numarului de directori din comitetul director cu 577 de persoane, rationalizarea spitalelor care include o reducere a numarului de paturi la spitale cu 9.200, si aici vreau sa mentionez ca poate ar fi fost mai usor sa transferam autoritatilor locale acea structura organizatorica a spitalelor. Noi am dorit sa transferam spitalele cu o structura organizatorica mai eficienta, cu un numar de paturi mai redus, cu un numar de paturi care corespunde nevoilor acelui spital”, a declarat ministrul Sanatatii.
De asemenea, acesta subliniaza faptul ca descentralizarea nu inseamna abandonarea sistemului medical.
“Ministerul Sanatatii isi va pastra rolul de strateg pe politica sanitara publica si posibilitatea ca, pe domeniile reglementate, asa cum a facut si pana acum, sa aiba posibilitatea de a verifica, analiza si de a controla activitatea tuturor spitalelor”, precizeaza ministrul.
Totodata, potrivit ministrului, managerul spitalului va putea fi numit in urma unui concurs organizat de consiliul de administratie, consiliu de administratie in care reprezentanti ai autoritatii locale vor avea majoritate.
Totodata, acesta specifica faptul ca actualul contract de finantare existent intre spital si casa judeteana isi urmeaza cursul, ramane in vigoare.
“Am reglementat, fara echivoc, procentul cheltuielilor salariale din bugetul spitalului, care va fi de maxim 70%, inclusiv pentru spitalele care raman ale statului, nu numai pentru cele care se descentralizeaza. Am introdus notiunea de cofinantare pe proiecte de reabilitare, de cladiri , dotari, achizitii de dotari si echipamente medicale, astfel incat statul, in continuare, va acorda sprijin, dar cu conditia unei cofinantari de la autoritatea locala. O problema sau un subiect important este acela ca vom transfera spitalele curate, cu plata arieratelor inregistrate la 31 martie 2010, adica plata datoriilor peste termenul de scadenta a spitalelor, suma care se ridica la 673. 903.000 ron. Vom plati aceste sume pentru a putea transfera autoritatilor locale spitale fara datorii peste termenul de scadenta. Din punctul nostru de vedere descentralizarea creeaza premisele unei restructurari profunde a sistemului sanitar, inclusiv de reorganizare, in urma unei clasificari a spitalelor pe care o vom face, inclusiv de reorganizare acolo unde este nevoie, in alte tipuri de unitati spitalicesti, astfel incat sa raspunda exact nevoilor comunitatii respective”, mai adauga ministrul Atilla.
Comentarii articol (8)