Ordonanta Guvernului nr. 9/2010 reglementeaza unele masuri pentru diminuarea consecintelor restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul feroviar si a filialele acestora.
Potrivit art. 5 alin. (1) din acest act normativ, concedierea colectiva se face in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Chiar daca unii salariati se inscriu pe lista celor care vor fi afectati de concedieri colective cu aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 9/2010 – pentru a beneficia de masurile favorabile prevazute – vor avea tot calitatea de salariati concediati. Deci si acestora le va fi incident art. 74 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, aplicabil si in anul 2010, potrivit caruia “In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator”.
Acest drept nu este incompatibil cu dreptul la un venit de completare a indemnizatiei de somaj care se acorda lunar, potrivit art. 8 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 9/2010, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate, dupa cum urmeaza:
a) 12 luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de pana la 15 ani;
b) 13 luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani;
c) 15 luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.
Comentarii articol (0)