Guvernul a prorogat cu o luna aplicarea prevederilor art.2 alin 1 din OUG nr.8/2003, respectiv pana la 31 ianuarie 2007.
Aceasta decizie va permite ca persoanele disponibilizate prin concedieri colective ca urmare a restructurarii sau reorganizarii unor societati sau companii nationale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor locale, sa beneficieze de drepturile cuvenite in cazul in care sunt disponibilizate pana la sfarsitul acestui an.
Aceasta modificare legislativa a fost decisa de Guvern la propunerea reprezentantilor sindicatelor. Propunerea a fost avansata in timpul intalnirii desfasurata marti seara la Palatul Victoria intre Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu si reprezentanti ai CSDR, BNS, CNS "Cartel ALFA", CNSLR - Fratia si Meridian.
Persoanele disponibilizate prin concedieri colective beneficiaza, potrivit Ordonantei 8/2003 de urmatoarele drepturi:
- La momentul disponibilizarii de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in curs, comunicat de Institutul National de Statistica;
- Indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
- Un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net din ultimele 3 luni de activitate (dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in curs), si nivelul indemnizatiei de somaj. Venitul de completare se acorda lunar, de la data stabilirii indemnizatiei de somaj, dupa cum urmeaza: pe o perioada de 13 luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de pana la 15 ani; pe o perioada de 15 luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani; pe o perioada de 17 luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.
Dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, persoanele disponibilizate beneficiaza de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net din ultimele 3 luni de activitate, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului curent comunicat de Institutul National de Statistica.
Sumele necesare acordarii acestor drepturi se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Prevederile Ordonantei 8/2003 se aplicau, in cazul in care perioada nu ar fi fost prelungita, pana la sfarsitul acestui an. Insa, pana acum nu a fost definitivata si aprobata lista societatilor care pot efectua concedieri colective in baza programelor de restructurare sau de reorganizare. De asemenea, potrivit legii, angajatorul are obligatia de a notifica in scris sindicatului si reprezentantilor salariatilor intentia de a efectua concedieri colective cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. Din aceste motive, Guvernul a decis prelungirea termenului pana la care se pot efectua disponibilizari colective.
Comentarii articol (0)