avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Protecție socialã
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Protecție socialã

Bună seara.
Vă rog să imi dați o lămurire, eu am fost disponibilizată anul aceasta din cadrul Regie Naționale a Pădurilor,sunt în șomaj dar mi se termină șomajul și încă nu m-am angajat nicăieri. Sunt dată cu legea nr.174/2006 în urma desființări postuli prin retrocederea pădurilor. Am fost și am întrebat la Forțele de muncă dar nu mi se dă nici un răspuns, spin că știu nimic. În lege este specificat că dacă nu ești angajat nicăieri beneficiezi de protecție socială . Eu nu știu dacă beneficiez. Pe cartea de muncă este specificat că sunt dată în șomaj cu legea 174/2006.
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 25 Aprilie 2011
Art. 2. – (1) Persoanele disponibilizate prin concedieri
colective de la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prevăzute la
art.1, ca urmare a predării treptate a pădurilor către proprietari,
beneficiază de următoarele drepturi:
a) la momentul disponibilizării, respectiv desfacerii contractului
individual de muncă, de o sumă egală cu de două ori salariul mediu net
pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizările,
comunicat de Institutul Naţional de Statistică;
b) indemnizaţia de şomaj, stabilită potrivit reglementărilor
legale în vigoare, precum şi un venit lunar de completare. Venitul lunar
de completare este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net
pe ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor
din contractul individual de muncă, dar nu mai mare decât salariul
mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac
disponibilizările, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi nivelul
indemnizaţiei de şomaj.
(2) Venitul de completare se acordă lunar de la data stabilirii
indemnizaţiei de şomaj, după cum urmează:
a) pe o perioadă de 12 luni, pentru personalul disponibilizat, cu
vechime în muncă de până la 12 ani;
b) pe o perioadă de 16 luni, pentru personalul disponibilizat, cu
vechime în muncă cuprinsă între 12 şi 16 ani;
c) pe o perioadă de 20 luni, pentru personalul disponibilizat, cu
vechime în muncă cuprinsă între 16 şi 20 ani;
d) pe o perioadă de 24 luni, pentru personalul disponibilizat, cu
vechime în muncă de peste 20 ani.
(3) Nu beneficiază de venit de completare persoanele care nu
îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru stabilirea indemnizaţiei
de şomaj.

Mai trebuie sa apara acolo un art. din Codul Muncii.
Dar sigur beneficiati de protectie sociala.
1. In Legea 174/2006 nu spune ca daca nu suneti angajata nicaieri beneficiati de masuri de protectie sociala, spune ca in cazul concedierii beneficiati de masurile de protectie sociala prevazute la art.2:
Art. 2. -
(1) Persoanele disponibilizate prin concedieri colective de la Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, prevazute la art. 1, ca urmare a predarii treptate a padurilor catre proprietari, beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) la momentul disponibilizarii, respectiv desfacerii contractului individual de munca, de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care se fac disponibilizarile, comunicat de Institutul National de Statistica;
b) indemnizatia de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare, precum si un venit lunar de completare. Venitul lunar de completare este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mare decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care se fac disponibilizarile, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.
(2) Venitul de completare se acorda lunar de la data stabilirii indemnizatiei de somaj, dupa cum urmeaza:
a) pe o perioada de 12 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime in munca de pana la 12 ani;
b) pe o perioada de 16 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime in munca cuprinsa intre 12 si 16 ani;
c) pe o perioada de 20 de luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime in munca cuprinsa intre 16 si 20 de ani;
d) pe o perioada de 24 de luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime in munca de peste 20 de ani.
(3) Nu beneficiaza de venit de completare persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru stabilirea indemnizatiei de somaj.
(4) Venitul lunar de completare acordat personalului disponibilizat, dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj si pana la incheierea perioadei prevazute la alin. (2), este egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mare decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care se fac disponibilizarile, comunicat de Institutul National de Statistica.
(5) Persoanele disponibilizate conform prevederilor alin. (1) beneficiaza de plati compensatorii. Alte forme de compensatii, potrivit contractului colectiv de munca, pot fi acordate daca Regia Nationala a Padurilor - Romsilva are posibilitatea sa le acorde, in conformitate cu hotararea consiliului de administratie.
(6) Platile compensatorii prevazute in contractul colectiv de munca in vigoare la data disponibilizarii colective pot fi acordate lunar, indiferent de prevederile din contract, aceste plati avand acelasi regim de impozitare ca si indemnizatia de somaj.
(7) In cazul in care persoanele disponibilizate potrivit prevederilor alin. (1) beneficiaza de plati compensatorii sau de alte forme de compensatii, potrivit contractului colectiv de munca, conform prevederilor alin. (5), din bugetul asigurarilor pentru somaj se acorda venituri de completare pentru un numar de luni egal cu diferenta dintre perioada prevazuta la alin. (2) si numarul de luni pentru care s-au acordat plati compensatorii.
(8) In lunile in care se acorda platile compensatorii prevazute la alin. (7), plata indemnizatiei de somaj si a venitului de completare se suspenda si se reia in lunile in care aceste plati compensatorii nu se acorda.

2. Verificati daca ati beneficiat de aceste masuri de protectie sociala.
3. Sa ramaneti inscrisa la Agentia de Somaj, in cautare de loc de munca, poate vi se face o oferta.
Art.2 din legea citata de colegii mei a fost abrogat prin Legea nr.118/2010 , de aceea se naste intrebarea care este perioada de somaj ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj andreiandrei470 andreiandrei470 Buna seara. As avea nevoie de o lamurire.Sunt data in somaj din cadrul Regie Nationale A Padurilor, cu Legea nr.174-2006. Am un stagiu de cotizare de 6 ani, ... (vezi toată discuția)
Conditii de pierdere a compensatiilor prin ordonanta, prin concediere individuala-art 65 cm AndreeaIvanov AndreeaIvanov Buna ziua, Am o nelamurire legata de informatia primita de Agentia de Somaj Locala Craiova - un salariat, ce beneficiaza de ordonanta CFR Marfa, adica plati ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de urgenta ariesanmonica ariesanmonica Lucrez cu norma intreaga la CFR Marfa de 25 de ani avand aici cartea de munca, dar mai am inca un alt loc de munca, acum se fac disponibilizari dupa ... (vezi toată discuția)