avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna seara.
As avea nevoie de o lamurire.Sunt data in somaj din cadrul Regie Nationale A Padurilor, cu Legea nr.174-2006. Am un stagiu de cotizare de 6 ani, am inteles ca beneficiez de protectie sociala si nu stiu cum se da inainte de perioada de somaj, sau dupa ce se termina somajul. Pe ce perioada beneficiez de somaj conform vechimei de 6 ani si ce perioada am protectie sociala.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 21:32, 7 Iulie 2010
1. Somajul (cu indemnizatia aferenta) este o forma de protectie sociala.
2. Dvs. ce intelegeti prin protectie sociala?
3. Daca va referiti la salariile compensatoriiacestea se dau odata cu ultima chenzina in calitate de salariat.
4. Daca aveti o vechime de 6 ani veti beneficia de indemnizatie de somaj timp de 9 luni.
Cautati legea la care faceti referire:
Art. 2.

(1) Persoanele disponibilizate prin concedieri colective de la Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, prevazute la art. 1, ca urmare a predarii treptate a padurilor catre proprietari, beneficiaza de urmatoarele drepturi:

a) la momentul disponibilizarii, respectiv desfacerii contractului individual de munca, de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizarile, comunicat de Institutul National de Statistica;

b) indemnizatia de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale în vigoare, precum şi un venit lunar de completare. Venitul lunar de completare este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mare decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizarile, comunicat de Institutul National de Statistica, şi nivelul indemnizatiei de somaj.

(2) Venitul de completare se acorda lunar de la data stabilirii indemnizatiei de somaj, dupa cum urmeaza:

a) pe o perioada de 12 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca de pana la 12 ani;

b) pe o perioada de 16 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca cuprinsa intre 12 şi 16 ani;

c) pe o perioada de 20 de luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca cuprinsa intre 16 şi 20 de ani;

d) pe o perioada de 24 de luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca de peste 20 de ani.

(3) Nu beneficiaza de venit de completare persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru stabilirea indemnizatiei de somaj.

(4) Venitul lunar de completare acordat personalului disponibilizat, dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj şi pana la incheierea perioadei prevazute la alin. (2), este egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mare decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizarile, comunicat de Institutul National de Statistica.

(5) Persoanele disponibilizate conform prevederilor alin. (1) beneficiaza de plati compensatorii. Alte forme de compensatii, potrivit contractului colectiv de munca, pot fi acordate daca Regia Nationala a Padurilor - Romsilva are posibilitatea sa le acorde, în conformitate cu hotărârea consiliului de administratie.

(6) Platile compensatorii prevazute în contractul colectiv de munca în vigoare la data disponibilizarii colective pot fi acordate lunar, indiferent de prevederile din contract, aceste plati avand acelasi regim de impozitare ca şi indemnizatia de somaj.

(7) In cazul în care persoanele disponibilizate potrivit prevederilor alin. (1) beneficiaza de plati compensatorii sau de alte forme de compensatii, potrivit contractului colectiv de munca, conform prevederilor alin. (5), din bugetul asigurarilor pentru somaj se acorda venituri de completare pentru un numar de luni egal cu diferenta dintre perioada prevazuta la alin. (2) şi numarul de luni pentru care s-au acordat plati compensatorii.

(8) In lunile în care se acorda platile compensatorii prevazute la alin. (7), plata indemnizatiei de somaj şi a venitului de completare se suspenda şi se reia în lunile în care aceste plati compensatorii nu se acorda.

(9) Daca în perioada de acordare a platilor compensatorii intervin situatii de natura celor prevazute la art. 44 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj şi stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile şi completarile ulterioare, dreptul la plata indemnizatiei pentru somaj inceteaza potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protecție socialã andreiandrei470 andreiandrei470 Bună seara. Vă rog să imi dați o lămurire, eu am fost disponibilizată anul aceasta din cadrul Regie Naționale a Pădurilor,sunt în șomaj ... (vezi toată discuția)
Detalii ordonanta ciubix ciubix Buna ziua.Va rog frumos sa imi precizati daca conform ordonantei 36/2013 persoana disponibilizata primeste aceeasi suma calculata toata perioada, in functie de ... (vezi toată discuția)
Conditii de pierdere a compensatiilor prin ordonanta, prin concediere individuala-art 65 cm AndreeaIvanov AndreeaIvanov Buna ziua, Am o nelamurire legata de informatia primita de Agentia de Somaj Locala Craiova - un salariat, ce beneficiaza de ordonanta CFR Marfa, adica plati ... (vezi toată discuția)