ACCES GRATUIT
OUG nr. 36/2011, publicata in M. OF.
UPDATE: Persoanele disponibilizate de la companiile de stat vor primi din nou venitul de completare
Persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale vor beneficia din nou, pe langa indemnizatia de somaj, de un venit lunar de completare, potrivit unei OUG publicata, joi, in Monitorul Oficial. Venitul lunar de completare, instituit prin OUG nr. 116/2006, a fost abrogat de Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Articolul continuă mai jos
Ordonanta de Urgenta nr. 36/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice, locale a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 263, din 14 aprilie 2011.
Actul normativ
reinstituie venitul lunar de completare, eliminat de Legea nr. 118/2010.
Astfel, Ministerul Economiei propune din nou acordarea venitului lunar de completare care se va stabili
odata cu indemnizatia de somaj. Venitul de completare va fi egal cu diferenta dintre indemnizatia de somaj si salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.
Potrivit OUG nr. 36/2011, venitul de completare se va acorda lunar,
pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta, dupa cum urmeaza:
a)
20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca de pana la 15 ani;
b)
22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani;
c)
24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.
OUG publicata in Monitorul Oficial prevede ca plata acestui venit sa inceteze daca persoana disponibilizata refuza incadrarea pe un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor si nu participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala, la serviciile de consiliere si mediere oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care persoanele sunt inregistrate, precum si la data intreruperii acestora din motive imputabile persoanei.
Conform Ministerului Economiei, luarea acestor masuri de protectie sociala este necesara avand in vedere viitoarele restructurari la companiile de stat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (9)