ACCES GRATUIT
Guvernul a aprobat normele metodologice privind protectia sociala a persoanelor disponibilizate
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a OUG nr. 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati nationale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul continuă mai jos
Actul normativ contine prevederi cu privire la modul de intocmire a listelor cu persoanele care urmeaza a fi concediate, pentru a putea beneficia de serviciile de preconcediere si de suma acordata la data incetarii contractului individual de munca. Listele nominale sunt intocmite de societatile, regiile si companiile care efectueaza concedieri colective. Aceste liste contin date despre persoanele care urmeaza sa fie disponibilizate, data incheierii contractului individual de munca si data concedierii.
Potrivit OUG nr. 116/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, la data incetarii contractului individual de munca, persoanele disponibilizate primesc o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea.
Normele metodologice precizeaza ca aceasta suma se acorda la data incetarii contractului individual de munca, urmare a concedierii colective, si se plateste direct beneficiarilor, prin intermediul societatilor sau, dupa caz, al filialelor si/sau sucursalelor acestora. Fondurile necesare acestor plati se vireaza in conturile societatilor sau ale filialelor si/sau sucursalelor acestora de catre agentiile teritoriale ale fortelor de munca in a caror raza teritoriala acestea isi au sediul, in maximum cinci zile lucratoare de la data depunerii de catre societati a documentelor necesare.
OUG nr. 116/2006 stabileste ca persoanele disponibilizate beneficiaza de venit de completare, care se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca. La determinarea venitului de completare se utilizeaza salariul mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere al persoanei disponibilizate.
Normele metodologice detaliaza modul de calcul al salariului mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere si precizeaza ca nu vor fi luate in calcul sumele acordate ocazional sau cu caracter nepermanent, precum si sporul platit pentru ore suplimentare.
Calculul salariului mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere se evidentiaza in situatiile intocmite de societati sau, dupa caz, de filialele si/sau sucursalele acestora.
In vederea certificarii datelor prezentate in aceste situatii, agentiile in a caror raza teritoriala isi au sediul societatile sau, dupa caz, filialele si/sau sucursalele acestora verifica, prin sondaj, calculul salariului mediu net pe ultimele trei luni pentru cel putin 10% din numarul persoanelor aflate in aceste situatii.
Venitul lunar de completare se stabileste si se plateste odata cu indemnizatia de somaj de catre agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.
Drepturile banesti acordate cu titlu de venit de completare in conditiile prevazute de ordonanta de urgenta se achita prin sistemul general utilizat pentru plata drepturilor reprezentand indemnizatia de somaj.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)