Alocarile financiare din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru plata celor doua salarii medii nete pe economie pe care care le vor primi persoanele concediate in momentul incetarii contractului individual de munca sunt estimate la 20 de milioane lei (200 miliarde lei vechi) in anul 2007, a declarat vineri, pentru Rompres, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu.
Ministrul Muncii va propune guvernului un proiect de act normativ pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr.116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale.
Proiectul va intra de luni in circuitul de avizare la ministerele de resort si ar putea fi discutat miercuri in sedinta de Guvern, a precizat Barbu.
Modificarile aduse OUG 116/2006 au fost convenite dupa intalnirile pe care le-a avut conducerea MMSSF in ultimele zile, la Brasov si Bucuresti, cu reprezentantii sindicatelor Uniunea Sindicala Tractorul Brasov, Sindicatul Rulmentul Brasov, Sindicatul Liber Nitramonia Rompiro, Federatia Nationala Sindicala Solidaritatea Metal Bucuresti, Blocul National Sindical.
Conform acestor modificari, pot beneficia de prevederile ordonantei de urgenta numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata cu societatile care efectueaza disponibilizari prin concedieri colective cu cel putin 12 luni inainte de concediere.
Daca in perioada acordarii veniturilor de completare persoanele beneficiare se incadreaza in munca la alte societati decat cele de la care au fost disponibilizate beneficiaza pe perioada lucrata, pana la expirarea perioadei prevazute pentru acordarea venitului de completare, de un venit lunar de completare egal cu 50 la suta din salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult de 50 la suta din salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de INS.
Aceste prevederi se aplica si in cazul incadrarii la societatile de la care au fost disponibilizati, daca la data acestei incadrari societatile respective nu mai au capital majoritar de stat.
La momentul concedierii, respectiv incetarii contractului individual de munca, persoanele concediate in conditiile ordonantei de urgenta, vor beneficia de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de INS.
Comentarii articol (0)