ACCES GRATUIT
Vanzarea unei firme cu datorii, fara un control fiscal prealabil, ar putea aduce pana la doi ani de puscarie
Vanzarea unei firme cu datorii nu se va mai putea realiza fara un control financiar-fiscal prealabil, potrivit unei initiative legislative dezbatute in prezent de Parlament. Nerespectarea acestei obligatii ar putea aduce pana la doi de ani puscarie.
Articolul continuă mai jos
Conform acestui proiect, la vanzarea firmelor care au datorii, legea va interzice, sub amenintarea sanctionarii cu inchisoarea de la 6 luni la doi ani, cesionarea actiunilor unei firme fara efectuarea in prealabil a unui control financiar-fiscal pentru depistarea unor eventuale datorii.
”Se interzice cesionarea ori instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale competente, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, cu cel putin 45 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare.”
Totodata, proiectul de act normativ prevede ca nerespectarea acestei prevederi va fi pedepsita cu
inchisoare de la 6 luni la doi ani.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, pana in acest moment in Romania nu s-a ajuns niciodata sa se mai recupereze vreo suma de bani de la firmele sau cumparatorii firmelor cu datorii.
Initiatorii proiectului spun ca metoda prin care poti scapa de o firma cu datorii e simpla si legala: oamenii de afaceri care acumuleaza datorii imense la firmele pe care le administreaza vand afacerea unui offshore care nu raspunde legii sau Fiscului din Romania. Firma offshore primeste un comision de 10-20 % din valoarea datoriilor.
In prezent, lichidarea voluntara trebuie solicitata la ONRC, in urma unei hotarari a conducerii societatii prin care s-a stabilit desfiintarea acesteia, dupa care in doua-trei luni firma respectiv este radiata, la finalul parcurgerii etapelor prevazute de lege. Societatile cu actionar unic, precum si cele in care actionarii cad de comun acord cu desfiintarea firmei nu au nevoie de un lichidator autorizat in acest sens.
In prima etapa a procesului de lichidare se face o inventariere a bunurilor si apoi o lista a creditorilor. Daca insa evidenta acestora nu este tinuta corect, firma poate fi lichidata fara plata datoriilor, care nu reies din actele acesteia.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (18)