... specializari, având un numar corespunzator de credite de studiu, a decis Guvernul în sedinta de astazi. Aceasta masura este un pas fundamental pentru compatibilizarea învatamântului superior românesc cu învatamântul superior european, în temeiul Legii nr. 288/ 2004 si în perspectiva crearii Spatiului European al Învatamântului Superior, conform Declaratiei de la Bologna a ministrilor educatiei din 29 state europene.
Promovarea actului normativ îmbunatateste sanselor absolventilor ciclului de studii universitare de licenta de intrarea pe piata româneasca si europeana a muncii. Sunt create, de asemenea, premiselor consolidarii ciclului de studii universitare de nivel masterat si doctorat si întarirea cercetarii stiintifice universitare.
Potrivit noilor reglementari, absolventilor de studii universitare de licenta li se elibereaza diploma de licenta pe domeniul de studiu, precum si un supliment de diploma al carui continut este în conformitate cu normele europene. Drepturile conferite de diploma de licenta sunt aceleasi pentru 180-240 credite de studiu acumulate.
Domeniul cuprinde una sau mai multe specializari universitare. Specializarile sunt modalitati alternative de a dobândi cunostintele si competentele definitorii pentru un domeniu de studiu.
Numarul creditelor de studii este acelasi pentru toate formele de învatamânt: zi, seral, cu frecventa redusa si la distanta.
Prevederile hotarârii se aplica învatamântului superior public si privat, acreditat si/sau autorizat provizoriu, care functioneaza în conditiile legii, începând cu anul universitar 2005-2006, pentru studentii admisi în anul I.
Pe data de 19 iunie 1999, la un an dupa Declaratia de la Sorbona, Ministrii responsabili pentru învatamântul superior din 29 de tari ale Europei au semnat Declaratia de la Bologna, convenind asupra unor obiective comune importante pentru dezvoltarea coerenta si armonioasa în domeniul învatamântului superior pentru anul 2010. România a semnat Declaratia de la Bologna în 1999, angajându-se astfel sa includa obiectivele stabilite în prioritatile învatamântului superior românesc. La urmatoarea conferinta a ministrilor educatiei ce a avut loc la Praga pe data de 19 mai 2001, numarul obiectivelor a crescut, iar statele semnatare au reafirmat obiectivul de a forma Spatiul European al Învatamântului Superior pâna în anul 2010.
Comentarii articol (0)